"Chichiţă" de 33 de milioane de euro la primăria lui Robert Negoiţă. Plăţi nejustificate la gunoi

Strategia de salubritate a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, sub a cărui incidenţa este şi sectorul 3, prevede că maşinile de salubritate trebuie să treacă să ridice de 7 ori pe săptămână gunoiul din sector pe străzile principale şi o dată la 2-3 zile pe cele secundare. În realitate maşinile trec, potrivit unor surse, de 2 ori şi, potrivit lui Robert Negoiţă de vreo 5 ori. În timp ce numărul de treceri rămâne cu semnul întrebării, Curtea de Conturi susţine că Primăria lui Negoiţă a plătit Rosalului aproape 33 de milioane de euro în plus.
Tomberoane de gunoi.
Tomberoane de gunoi. (Andrew Redington / Getty Images)

Primăria Sectorului 3 a plătit, în mod nejustificat, aproape 149 de milioane de lei prestatorului activităţii de salubritate, reiese dintr-un raport recent al Curţii de Conturi. Potrivit inspectorilor, cei 148.794.000 plătiţi în plus reprezintă diferenţa de preţ achitată prestatorului activităţii de salubritate în urma modificării prevederilor din contractul cu compania de salubritate, fără aprobarea acestora de către Consiliul Local Sector 3.

Concret, primăria lui Robert Negoiţă a modificat prevederile contractului de salubritate prin act adiţional fără ca respectivul document să fie aprobat de Consiliul Local Sector 3.

Interpelat de consilierul USR Liviu Mălureanu, primarul Negoiţă s-a apărat susţinând că este vorba doar de o chichiţă administrativă şi că, de fapt, legea care prevede că adiţionalul ar fi trebuit aprobat în CL a apărut ulterior modificării prevederilor contractului cu Rosalul. Nu de aceeaşi părere sunt şi consilierii USR, care declară că vor urmări îndeaproape recuperare prejudiciului, aşa cum a cerut Curtea de Conturi.

Unde e problema?

Deşi Curtea de Conturi susţine că au fost încălcate prevederile a mai multe legi, printre care legea finanţelor publice locale, legea serviciilor comunitare de utilităţi publice, Legea serviciului de salubrizare a localităţilor, plus câteva hotărâri de Consiliu General şi norme metodologice, Robert Negoiţă susţine că nu a greşit şi că, de fapt, avem de-a face cu o chichiţă administrativă.

Nu la fel consideră şi consilierii USR care acuză o totală lipsă de transparenţă în funcţionarea Primăriei Sector 3, contractul cu prestatorul de servicii de salubritate - ROSAL- cât şi actele adiţionale nefiind publice. O altă problemă pe care o ridică USR este faptul că şi frecvenţa de trecere a maşinilor de gunoi prin sector este o nebuloasă totală. Astfel, Negoiţă susţine că maşinile de salubritate trec de 5 ori pe săptămână prin sector, în timp ce, potrivit lui Liviu Mălureanu, acestea ar trece doar de două ori.

Redăm poziţia lui Rober Negoiţă, susţinută în şedinţa de Consiliu Local din 22.16. 2016, când consilierul USR Liviu Mălureanu a ridicat problema banilor plătiţi în plus pentru salubritate.

"Avem aprobată la nivelul municipalităţii Strategia de Salubritate. Conform Strategiei de Salubritate care ne dă nişte frecvenţe (de trecere a maşinilor de salubritate pentru a ridica gunoiul n.r), nişte chestiuni minimale, noi am modificat frecvenţele, actul adiţional pe salubritate. Nici aşa noi nu ne-am ridicat la nivelul minim de treceri. Adică acolo prevede că trebuie să treci de 7 ori pe săptămână. Nu trecem chiar de 7 ori, noi trecem de 5 ori, dar am ridicat nivelul de treceri faţă de ce era înainte de aprobarea Strategiei. Dânşii, de la Curtea de Conturi, vin şi spun aşa: domnule, staţi o secundă, aici e o chestiune, de exemplu dânşii ne-au controlat pe partea de salubritate şi anul trecut şi acum 2 ani şi nu au spus nimic.

Acum vin şi spun, domnule, în ultimii 3 sau 4 ani, vino şi recuperează toată suma pentru că nu din cauza faptului că, vezi Doamne, nu s-ar fi efectuat acele servicii, nu că nu s-ar fi făcut acele treceri, că sunt confirmate, sunt verificate, au fost demonstrate, ci pentru că nu au fost introduse în hotărârea de consiliu, adică acea modificare a actului adiţional care reglementa şi frecvenţa trecerilor, din punctul dumnealor de vedere, trebuiau aprobate în Consiliul Local. Dar vine în contradicţie cu legea, care Legea 101 a fost aprobată ulterior, după ce noi am modificat trecerile, iar pe legea veche, Consiliul Local Sector 3 nu avea atribuţii pe partea asta. Deci, ca şi la celelalte, e o chestiune de interpretare legislativă şi de procedura administrativă.

Nu există prejudiciu din perspectiva faptului că s-au plătit nişte bani. (...) Există o chichiţă acolo administrativă, domnule, nu aţi făcut procedura asta cu aprobarea Consiliului Local, care era ilegală în momentul respectiv, nu stiu dacă aţi înţeles ce spun eu. Legea care ne permite să facem treaba asta a apărut 3 luni ulterior, după ce noi am făcut modificările respective. Noi am făcut contestaţie la chestiunea asta, că ni se pare nedreaptă. Adică, domnule, nu e în regulă. Nu puteam să anticipez eu ce o să spună legea 3 luni mai târziu", a susţinut primarul.

Pe de altă parte, potrivit consilierilor USR, deşi Robert Negoiţă susţine că modificarea frecvenţelor de trecere s-a făcut “în ultimii 3 sau 4 ani” precedând cu 3 luni modificarea legii 101 din 2006 (Legea serviciului de salubrizare), conform juriştilor Uniunii Salvaţi România, modificările legii 101/2006 au fost aduse pe 1 octombrie 2007 (conform OUG 92 din 26 septembrie 2007).

"Deci actul adiţional de creştere a frecvenţelor a fost încheiat după intrarea în vigoare a modificărilor aduse legii şi, prin urmare, trebuia să fie aprobat de consiliul local, ceea ce nu s-a întâmplat. De altfel, şi în anii anteriori curtea de conturi a semnalizat ilegalităţi referitoare la contractul cu Rosal, cum ar fi indexarea greşită a preţurilor, ce a rezultat într-un prejudiciu de 9 milioane lei adus bugetului local. Am cerut atât în vară cât şi în toamnă contractul cu Rosal, însă până acum nu am primit niciun răspuns. Este un contract cu greutate, având în vedere că valoarea cheltuielilor cu salubritatea în 2016 la 11 luni este de 119 milioane lei. De asemenea, Rosal se ocupa şi cu deszăpezirea în sector. În ceea ce priveşte prejudiciul de aproximativ 149 milioane lei adus bugetului local, consilierii USR vor urmări îndeaproape modul cum acesta se va recupera", arată USR.

Liviu Mălureanu mai atrage atenţia că şi numărul de treceri al maşinilor de gunoi prin sector trebuie clarificat, căci altminteri se pot sifona bani publici.

"Cum se pot sifona banii publici. Chiar Robert Negoiţă ne dă nişte indicii. Treci în contract că maşina de gunoi vine de 5 ori pe săptămână, o plăteşti de 5 ori pe săptămână dar în realitate trece de 2 ori. Şi asta din banii noştri !!!

Cer public domnului Primar Robert Negoiţă fişele de parcurs ale maşinilor de colectarea a gunoiului în sectorul 3.
Le vom da apoi spre confirmare cetăţenilor, pentru a vedea dacă numărul colectărilor scriptic corespunde cu cel faptic (de ex la mine la bloc maşina vine doar de 2 ori pe săptămână, miercuri şi sâmbăta).

Edit: acum sper că lumea înţelege de ce colectarea gunoiului e "gratis" în Sect 3. De fapt nu e gratis, e plătit de primărie din banii noştri dar nu mai monitorizează nimeni de câte ori vine maşina de gunoi !!", semnalează, la rândul său, printr-o postare pe Facebook, consilierul USR Liviu Mălureanu.

Redacţia Epoch Times a cerut Primăriei Sector 3 copii după contractul încheiat cu firma de salubritate, precum şi după actele adiţionale aferente precum şi informaţii privind numărul de treceri efectiv realizat de maşinile de salubritate prin sector, numărul de treceri pentru care este plătit furnizorul de servicii de salubritate etc. Până la ora publicării acestei ştiri nu ne-a parvenit niciun răspuns de la Primărie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne