China: 20 de milioane de persoane riscă intoxicaţia cu arsenic

China: Lucrători de la salubritate colectează porci morţi din principalele căi navigabile din Shanghai pe 11 martie 2013. Aproape 3.000 de porci morti au fost găsiţi plutind în principal pe căile navigabile din Shanghai, guvernul oraşul chinez a declarat posibila contaminare a apei potabile.
China: Lucrători de la salubritate colectează porci morţi din principalele căi navigabile din Shanghai pe 11 martie 2013. Aproape 3.000 de porci morti au fost găsiţi plutind în principal pe căile navigabile din Shanghai, guvernul oraşul chinez a declarat posibila contaminare a apei potabile. (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

Aproximativ 20 de milioane de oameni ar putea fi expuşi la apa contaminată cu arsenic, în China. Alarma este dată de un studiu publicat în revista „Science”, care prezintă noul aparat informatic dezvoltat de către cercetătorii europeni şi chinezi pentru a determina rata de poluare cu arsen a apelor subterane.

"Otrăvirea cu arsenic din apa potabila este o problemă majoră în multe ţări", a declarat Luis Rodriguez-Lado, un cercetător de la Institutul Federal Elveţian de ştiinţă şi tehnologie acvatică şi principalul autor al studiului. Este o problemă endemică în Asia de Sud-Est, în special în Bangladesh. Primul caz de intoxicare a fost identificat în China în 1970 şi în 1994, iar autorităţile de la Beijing l-au definit ca fiind unul dintre "cele mai importante boli endemice" ale Chinei.

Noul model informatic a arătat că există aproximativ 19,6 milioane de oameni din China, supuşi riscului de a consuma apa contaminată cu nivelul de arsenic peste pragul stabilit de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). "În zonele cu densitate ridicată a populaţiei, riscul este mai mare - a afirmat Guifan Sun, preşedinte la Universitatea de Medicină din China şi un membru al echipei de cercetare - aceste zone ar trebui să fie analizate cât mai curând posibil.."

Ministerul Mediului chinez a realizat, la rândul său, un sondaj cu privire la calitatea căilor navigabile în capitala Beijing, iar rezultatele publicate în ultimele zile sunt şocante. Din cele 50 de canale şi căi navigabile examinate, nici măcar unul nu este "curat" în conformitate cu setul de standarde fixate pentru mediu.

Studiul a fost efectuat pe cele 50 de râuri care fac parte din marele sistem de canale construite în capitala chineză, în epoca imperială, pentru a facilita transportul şi conexiunile în ţară. Canalele Yongding, Daqing, Beiyun, Chaobai şi Jiyun acoperă întreaga capitală şi apele de suprafaţă ajung la casele a 20 de milioane de locuitori. În unele locuri, proasta calitate a apei depăşeşte de zece ori standardul permis.

Canalul Beiyun, care traversează centrul oraşului şi furnizează 70% din populaţie şi 80% din activităţile comerciale, este într-o stare dezastruoasă. Nivelul de reziduuri chimice depăşeşte de aproape 95 de ori limita, azotul amoniacal este de 75 de ori mai mult decât standardul, iar cota totală de fosfor este de 26 mai mare decât cea permisă.

În 2009, guvernul chinez a realizat un sondaj cu privire la calitatea a 4.000 de staţii de tratare a apei în oraşe şi provincii, dar nu a publicat niciodată rezultatele, oferind ipoteza că prezenţa reziduurilor chimice şi metalice au scăpat de sub control.