China a încheiat cele două zile de exerciţii militare în jurul Taiwanului

Trupe taiwaneze efectuează exerciţii de rutină în portul Liaoluo din Kinmen, după ce China a înconjurat Taiwanul cu nave şi avioane militare în cadrul unor exerciţii militare menite să pedepsească insula autoguvernată, 24 mai 2024 (Getty Images)
Redacţia
25.05.2024

China a încheiat cele două zile de exerciţii militare în jurul Taiwanului, în care a simulat atacuri cu bombardiere şi a exersat abordarea navelor, relatează Reuters.

Canalul militar al televiziunii de stat chineze a anunţat vineri seara că exerciţiile s-au încheiat, precizând că acestea au durat două zile, aşa cum a fost anunţat anterior.

China, care revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca teritoriu propriu, a lansat exerciţiile "Joint Sword - 2024A" la trei zile după ce Lai Ching-te a devenit preşedinte al Taiwanului, un om despre care Beijingul spune că este un "separatist".

Beijingul a declarat că exerciţiile au fost o "pedeapsă" pentru discursul de inaugurare de luni al lui Lai, în care acesta a spus că cele două părţi ale Strâmtorii Taiwanului "nu se subordonează una alteia", ceea ce China a considerat că este o declaraţie că cele două ar fi ţări separate.

Lai a propus în repetate rânduri discuţii cu China, dar a fost respins. El afirmă că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul şi respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului.

Guvernul taiwanez a condamnat exerciţiile şi a declarat că nu se va lăsa intimidat de presiunea Chinei.

Vineri, 46 de avioane militare chinezeşti au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care anterior servea drept barieră neoficială între cele două părţi, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării din Taiwan, adăugând că a detectat în total 62 de avioane chinezeşti şi 27 de nave militare.

Avioanele, inclusiv avioane de luptă avansate Su-30 şi bombardiere de tip H-6 cu capacitate nucleară, au zburat în strâmtoare, precum şi în zona Canalului Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, a precizat ministerul.

Vineri, acesta a publicat imagini filmate de avioane ale forţelor aeriene taiwaneze arătând un avion de vânătoare chinezesc J-16 şi un H-6, dar nu a precizat exact unde au fost filmate.

În ultimii patru ani, China a organizat în mod regulat activităţi militare în jurul Taiwanului, inclusiv exerciţii de război la scară largă în 2022 şi în 2023.

Comentariul Cotidianului Armatei de Eliberare a Poporului, publicat ca "vocea armatei", a declarat că Lai este hotărât să acţioneze ca un "pion" pentru forţele externe pentru a frâna dezvoltarea Chinei.

"Dacă forţele separatiste pentru independenţă din Taiwan insistă să meargă pe drumul lor sau chiar să îşi asume riscuri, APL se va supune ordinelor şi va lua măsuri decisive pentru a zdrobi cu hotărâre toate comploturile separatiste", se arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor