China a mobilizat submarine şi nave de război în apele Vietnamului


O navă chineză de coastă şi o barcă de aprovizionare filipineză sunt angajate într-o dispută deoarece barca filipineză încearcă să ajungă la un recif revendicat de ambele ţări, la 29 martie 2014.
O navă chineză de coastă şi o barcă de aprovizionare filipineză sunt angajate într-o dispută deoarece barca filipineză încearcă să ajungă la un recif revendicat de ambele ţări, la 29 martie 2014. (Jay DirectoJ / AFP / Getty Images)

Armata Populară a Chinei a mobilizat mai multe submarine şi nave de război în Zona Economică Exclusivă a Vietnamului, ridicând la 86 numărul forţelor navale mobilizate pentru a proteja platforma petrolieră instalată abuziv în apele de coastă vietnameze, a notat ZeroHedge.

China a instalat abuziv o platformă petrolieră în apele Vietnamului, stârnind un răspuns din partea Hanoiului şi, posibil, din partea ţărilor din regiunea sud-estică a Asiei afectate de către agresiunea Beijingului din Marea Chinei de Sud.

Trei nave militare chineze au încercuit un vapor al poliţiei vietnameze în această dimineaţă, atacându-l cu tunurile cu apă.

Cel puţin 86 de nave şi submarine au fost depistate în apropierea platformei petroliere ce aparţine companiei de stat chineză, China Naţional Offshore Oil.

Agresiunea Chinei împotriva Vietnamului a încălcat tratatul internaţional semnat împreună cu Statele Unite cu privire la libertatea navigaţiei şi rezolvarea paşnică a conflictelor. Un răspuns neutru din partea Washingtonul ar permite agresiunii chineze să se extindă ferm şi în celelalte zone pretinse din Marea Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est.

Beijingul a emis mai multe pretenţii la teritoriile din regiune deţinute de către Filipine şi Japonia, state aliate printr-un tratat militar cu Statele Unite, care s-a îndatorat să intervină în cazul unei agresiuni chineze.

În acelaşi timp, China continuă provocările la adresa Japoniei, demarând exerciţii navale împreună cu Rusia în apropierea insulelor Senkaku, deţinute de Tokyo şi pretinse de Beijing.

Filipine, al treilea aliat militar al SUA din regiune, este ameninţată de China, care a început să construiască abuziv o pistă de aterizare în zona Mabini, în apropierea coastei filipineze.

Construcţia unei piste de aterizare pe reciful filipinez Mabini ar oferi Chinei un control aerian şi maritim mai bun în regiune, a declarat un oficial al forţelor aeriene filipineze.

Instalarea unei platforme petroliere şi mobilizarea vaselor militare în zona disputată cu Vietnamul este o mişcare „provocatoare”, i-a transmis, marţi, Secretarul american de Stat, John Kerry, omologului său chinez, Wang Yi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe