China a suferit un atac informatic de proporţii

(Sean Gallup / Getty Images)

Internetul din China a fost victima unui atac informatic masiv, "cel mai mare de până acum", care a perturbat duminică accesul la site-urile găzduite în ţară, reiese dintr-un comunicat al Centrului chinez de Informaţii privind Internetul (CNNIC).

Timp de circa două ore au fost vizate site-urile a căror adresă au domeniul ".cn". A fost utilizat un atac cibernetic de negare de serviciu (DDoS) care presupune supraîncărcarea serverelor cu un număr foarte mare de cereri (până la saturare) pentru bloca vizualizarea paginilor de internet.

La doar câteva ore a urmat un al doilea atac, care a fost catalogat de CNNIC ca fiind "cel mai grav atac suferit vreodată" de reţeaua chineză.

Organizaţia nu a precizat cine ar putea fi responsabil de atac.

SUA , victimă

Washingtonul a acuzat în mod repetat atacuri cibernetice lansate din China care vizau site-urile unor organizaţii guvernamentale americane şi întreprinderi.

Un raport al Departamentului american al Apărării publicat în luna mai susţine că atacurile cibernetice executate împotriva SUA "pot fi atribuite direct" guvernului Chinei, potrivit unui raport VOA.

Raportul Pentagonului este prima acuzaţie directă a guvernului SUA că armata Chinei este vinovată de spionaj cibernetic. Potrivit raportului, Armata Populară de Eliberare a Chinei s-a folosit de atacurile cibernetice asupra reţelelor de apărare din SUA pentru a descoperi vulnerabilităţi ce pot fi exploatate în timpul unei crize.

Conform raportului, China încearcă să pătrundă în reţelele informatice din sistemul de apărare al SUA, pentru a intra în posesie de noi tehnologii militare.

În martie a.c., preşedintele american Barack Obama a acuzat direct autorităţile chineze de astfel de atacuri, dar China s-a apărat mereu susţinând ca şi ei sunt de fapt victime ale unor astfel de atacuri.

Australia, victimă

La 28 mai, televiziunea publică australiană a declarat că hackeri chinezi au furat planurile clădirii noului sediu al Serviciului Secret Australian. Potrivit televiziunii de stat ABC, chinezii au furat documente care conţin (şi arată) dispunerea cablurilor şi amplasarea serverelor informatice. Şi multe altele.

Four Corners a raportat că hackerii au obţinut informaţiile secrete despre Organizaţia Australiană pentru Securitatea Informaţiilor (OASI) din Canberra prin intermediul unui antreprenor de construcţii. La originea atacului s-a aflat un server din China.

Desigur China a negat vehement acuzaţiile, pe care le-a catalogat ca fiind, cităm, "nefondate şi proferate cu un scop foarte precis" - Le Monde.

Taiwan, victimă

Directorul general al biroului pentru securitatea naţională (BSN), Tsai De-sheng, a declarat pe 20 martie că Taiwanul se află sub un atac cibernetic serios venit din China. Hackerii încearcă să afecteze infrastructura Taiwanului dar şi descărcă informaţii secrete legate de armată, politică, tehnologie şi afaceri.

Conform BSN, website-ul instituţiei a primit peste 3,34 milioane de atacuri în ultimul an, ceea ce înseamnă în jur de 10.000 pe zi.

Atacurile cibernetice lansate de regimul comunist chinez reprezintă o ameninţare serioasă la adresa guvernului taiwanez dar şi a companiilor private.

”În trecut atacurile cibernetice sponsorizate de Partidul Comunist Chinez (PCC) aveau ca scop principal furtul de informaţii” a declarat Tsai. ”Dar acum am descoperit că scopul lor principal este atacul asupra infrastructurii, pentru a o putea sabota la nevoie. Acest lucru va perturba reţeaua financiară şi de transporturi”.

De fapt, există multiple posibilităţi

Hackerii afiliaţi guvernului chinez au fost în 2012 de departe cei mai energici şi de succes spioni cibernetici din toată lumea, potrivit unui raport Verizon publicat în aprilie, potrivit The Washington Post.

China a dominat categoria spionajului cibernetic afiliat statului privind proprietatea intelectuală. Raportul a fost realizat de Echipa RISK a companiei Verizon, împreună cu 18 parteneri, inclusiv oficiali din Statele Unite şi mai multe guverne străine.

Din cele 120 de incidente de spionaj cibernetic guvernamental investigate, 96 au fost în China. Oficialii chinezi au negat acuzaţiile că guvernul de la Beijing ar fi una dintre principalele surse de spionaj cibernetic şi au spus că intruziunile care par să fie produse de la adrese de internet aflate pe teritoriul Chinei au de fapt altă locaţie.

Concluziile raportului Verizon coincid cu descoperirile Estimării Naţionale Informatice, un document realizat de agenţii de informaţii americane, care descriu China ca neobişnuit de agresivă în spaţiul cibernetic. Alte acte de spionaj cibernetic au fost conduse de guvernele Rusiei, Israelului şi Franţei, dar nu la proporţiile spionajului întreprins de China.

Raportul Verizon a identificat 44 de milioane de documente compromise în urma unui număr de 621 de scurgeri de date în 2012, din care 19% au fost rezultatul spionajului cibernetic afiliat guvernelor. Instituţiile de retail au fost cel mai des victimele scurgerilor de informaţii, iar hackerii au provenit cel mai frecvent din România, Statele Unite, Bulgaria şi Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe