China acuzată că a furat date secrete ale sistemului de apărare al Israelului

Un tanar într-o cafenea cibernetica din Wuhan, China. Regimul chinez încurajeaza indivizii cunoscuti sub numele de "patriot hackers" de a fura informatii de la guverne și companii.
Un tanar într-o cafenea cibernetica din Wuhan, China. Regimul chinez încurajeaza indivizii cunoscuti sub numele de "patriot hackers" de a fura informatii de la guverne și companii. (Cancun Chu / Getty Images)

Sistemul de apărare anti-rachetă al Israelului Iron Dome i-a protejat pe israelieni de nenumărate rachete, însă antreprenorii care au furnizat tehnologia de apărare nu s-au putut apăra de hackerii chinezi în anii 2011 şi 2012.

Grupul Elisra, Industriile Aerospaţiale ale Israelului (IAI) şi Sistemul Avansat de Apărare Rafael au fost supuse atacurilor cibernetice care au provenit din China, potrivit experţilor. Grupul, ce este cunoscut ca Unitatea 61398, se crede că este conectat cu Armata de Eliberare a Poporului.

Ştirile despre ”cantităţile enorme de informaţii secrete” au fost luate de la antreprenori şi publicate pe 14 iulie de KrebsOnSecurity. Detaliile atacatorilor au fost furnizate de Krebs prin intermediul CyberESI, o firmă de securitate informatică.

Hackerii chinezi au spart cu succes sistemul companiei folosind email-urile phishing menite să-i facă pe utilizatori să citească email-urile.

”Bineînţeles, email-urile care foloseau acest tip de phishing sunt probabil mai sofisticate”, potrivit Motherboard. ”Acestea sunt atacuri ‘spear-phishing’, care pot fi produse cu o mai mare cantitate de efort şi detalii, şi, pentru o autenticitate suplimentară, imită o persoană cunoscută persoanei care primeşte mesajul”.

Dar ştirile publicate de KrebsSecurityOn au fost catalogate de un reprezentant al IAI drept ”ştiri vechi”. Site-ul de securitate a cerut IAI-ului să prezinte link-urile către articolele de presă care au dezbătut atacul cibernetic, dar acestea nu au fost furnizate, a menţionat Krebs.

”La momentul respectiv, problema a fost tratată în conformitate cu normele şi procedurile aplicabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al IAI, Eliana Fishler.

Compania americană de securitate globală Northrop Grumman a răspuns atacurilor cibernetice ale chinezilor instruindu-şi personalul să recunoască indicatorii care îi avertizau de email-urile periculoase.