China acuzată de hăckuirea masivă a Biroului australian de Meteorologie

China a fost acuzată de desfăşurarea unui atac cibernetic masiv asupra Biroului australian de Meteorologie, compromiţând securitatea sistemelor sensibile ale guvernului federal, a raportat ABC News, citând surse oficiale.
(Sean Gallup / Getty Images)

Raportul a adăugat că breşa din sistemul de securitate a afectat, de asemenea, alte agenţii şi va costa guvernul australian milioane de dolari pentru a repara pagubele.

Conform raportului, motivul ar putea să fie unul comercial, strategic sau ambele – biroul deţine cele mai mari supercalculatoare din ţară şi transmite informaţii către mai multe agenţii. Una dintre legăturile Biroului de Meteorologie este cu Departamentul australian al Apărării.

Atacul ar putea, de asemenea, să afecteze abilitatea Australiei de a prezice în mod corect vremea, creând o problemă pentru operaţiunile militare şi pentru zborurile comerciale.

Un purtător de cuvânt al premierului australian Malcolm Turnbull a declarat, conform ABC News, că atacul a fost desfăşurat de “actori susţinuţi de stat şi criminali bine organizaţi”, adăugând că guvernul “este conştient de existenţa unui raport media care susţine că Biroul a fost supus unui atac cibernetic”. Totuşi, el a precizat că nu poate discuta despre cazuri specifice. “Guvernul ia în serios orice atac cibernetic şi în prezent îşi reevaluează politica pentru securitate cibernetică.”

Conform unui raport al ziarului West Australian, se crede că hackerii au furat planurile noii clădiri a Organizaţiei australiene pentru Securitate Informaţională, dar oficialii guvernamentali au negat afirmaţia.

În timp ce Biroul de Meteorologie a declarat că sistemele guvernului funcţionează, totuşi nu a negat rapoartele privind atacul cibernetic.

“La fel ca în cazul tuturor agenţiilor guvernamentale, lucrăm îndeaproape cu agenţiile de securitate ale guvernului australian”, a susţinut Biroul de Meteorologie într-o declaraţie, adăugând: “Sistemele biroului sunt complet operaţionale şi biroul continuă să ofere acţionarilor săi un acces de încredere şi continuu la informaţii de calitate privind vremea, clima şi oceanele”.

Noile rapoarte privind atacul cibernetic au loc după o serie de rapoarte din luna iunie care au sugerat că Beijingul a atacat serverele guvernului american şi a compromis datele a aproximativ 4 milioane de foşti şi actuali angajaţi guvernamentali. Totuşi, China a negat acele rapoarte şi le-a numit acuzaţii iresponsabile. Preşedintele american Barack Obama a promis că va consolida securitatea cibernetică după acel incident. În luna septembrie, ambele ţări au căzut de acord să nu susţină spionajul cibernetic care rezultă în furtul de secrete comerciale sau informaţii confidenţiale pentru afaceri.

Centrul australian pentru Securitate Cibernetică a publicat un raport în luna iulie, susţinând: “Ameninţarea cibernetică, pentru organizaţiile australiene, nu poate fi negată, este gravă şi continuă să crească”. Raportul a adăugat că Australia a răspuns în 2014 la peste 11.000 de ameninţări privind securitatea cibernetică care au vizat diverse companii şi la 153 de ameninţări care au implicat “sisteme de interes naţional, infrastructură şi guvern.”

Conform unui raport al Reuters, China este principalul partener comercial al Australiei, în condiţiile în care comerţul a înregistrat în 2013 venituri de aproximativ 150 miliarde de dolari australieni (110 miliarde de dolari). În 2014, ambele ţări au semnat, de asemenea, un acord comercial prin care se estimează că se vor dezvolta legăturile financiare.