China amendează legea apărării. Partidul are mai mult control direct asupra armatei

Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing,  China
Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Kevin Frayer/Getty Images)

Un nou amendament la legea de apărare a Chinei conferă mai mult control asupra armatei din partea Comisiei Militare Centrale (CMC) - un organism de control al Partidului comunist Chinez asupra Armatei Populare de Eliberare. CMC este condus de liderul comunist Xi Jinping.

Amendamentul a intrat în vigoare la 1 ianuarie şi a slăbit rolul Consiliului de Stat al Chinei, care este practic guvernul ţării, şi el controlat de Partid, în elaborea politicii militare. Potrivit publicaţiei South China Morning Post, care îi aparţine oligarhului chinez Jack Ma, noua legislaţie adaugă termeni vagi precum „perturbări” şi „interese privind dezvoltarea” ca motive valide pentru desfăşurarea de trupe.

Noul amendament conferă Armatei de Eliberare - care serveşte oricum interesele Partidului, conform Constituţiei chineze - o largheţe mai mare asupra iniţiativelor de generare a unui conflict. Zeng Zhiping, expert în drept militar şi fost colonel al Armatei, a explicat pentru SCMP cum funcţionează noul amendament.

"CMC este acum responsabil oficial de elaborarea politicii şi principiilor de apărare naţională, în timp ce Consiliul de Stat devine o simplă agenţie de implementare care oferă sprijin militarilor", a declarat Zeng.

Războiul întregului popor

Potrivit South China Morning Post: "Legislaţia subliniază în mod specific necesitatea de a construi un mecanism de coordonare la nivel naţional pentru mobilizarea întreprinderilor de stat şi private de a participa la cercetarea noilor tehnologii de apărare care acoperă armele convenţionale, precum şi domeniile netradiţionale de securitate cibernetică, spaţiu şi tehnică electromagnetică".

Noua lege ar putea permite armatei chineze să se desfăşoare mai rapid pentru a confrunta SUA, ale cărei nave de război navighează frecvent în apele din apropierea Taiwanului.

În 2020, SUA şi-au intensificat prezenţa militară în regiune prin creşterea numărului de patrule ale marinei SUA în Marea Chinei de Sud şi strâmtoarea Taiwan, pe fondul agresivităţii şi mai mari a Chinei.

Numărul zborurilor de supraveghere militară ale SUA în regiune au crescut, de asemenea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe