China ameninţă Australia, care ar vrea să deschidă o anchetă "primejdioasă" cu privire la virusul Wuhan

Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)

China a ameninţat Australia cu represalii economice dacă nu opreşte ancheta cu privire la modul în care regimul comunist chinez a administrat răspunsul la focarul de virus şi cu privire la originile acestuia, potrivit Sky News.

Ambasadorul Chinei, Cheng Jingye, a declarat luni că, deşi răspunsul Chinei nu a fost „perfect”, ancheta australiană ar fi „periculoasă” şi ar putea duce la blocarea importurilor din Australia şi oprirea fluxului de chinezi ajunşi în Australia la studii sau pentru turism.

"Ce face Australia?" s-a întrebat Cheng. "Face echipă cu acele forţe de la Washington pentru a lansa un fel de campanie politică împotriva Chinei."

"Publicul chinez este frustrat, consternat şi dezamăgit de ceea ce face Australia acum", a spus Cheng. "Cred că pe termen lung ... dacă starea de spirit merge din rău în mai rău, oamenii se vor întreba 'de ce să mai mergem într-o ţară care nu este atât de prietenoasă cu China?' Turiştii ar putea avea asemenea gânduri".

"Părinţii studenţilor s-ar gândi, de asemenea, 'dacă acest loc nu este atât de prietenos, ba chiar ostil, poate că nu este cel mai bun loc în care să îţi trimiţi copiii'", a continuat Cheng (potrivit Daily Wire). „Poate oamenii obişnuiţi vor spune 'De ce să bem vin australian? De ce să mâncăm vită australiană?'”

Ministrul australian de Externe, Marise Payne, a respins ideea unei anchete specifice, afirmând că "Australia a făcut un apel de principiu pentru o revizuire independentă a focarului COVID-19, o criză globală fără precedent, cu impact grav asupra sănătăţii, economiei şi societăţii."

Dar premierul australian a precizat: "Respingem orice sugestie potrivit căreia presiunea economică este un răspuns adecvat la o solicitare pentru o astfel de evaluare, când acum avem nevoie de cooperare globală."

Potrivit reporterului Tom Connell de la Sky News, politicienii australieni au convenit că este necesară o investigaţie „independentă la nivel mondial” cu privire la coronavirusul Wuhan, adăugând că „răspunsul Chinei, desigur, a fost de a respinge cererea, iar miza a crescut astăzi după ce ambasadorul chinez a dat acest interviu publicaţiei Australian Financial Review".

Opoziţia Chinei în ceea ce priveşte ancheta survine după ce, potrivit informaţiilor Fox News, Statele Unite au lansat o „anchetă pe scară largă” pentru a vedea dacă COVID-19 a scăpat dintr-un laborator bacteriologic din Wuhan, China.

Potrivit raportului, agenţiile de inteligence ale SUA adună informaţii despre laborator şi focarul iniţial al virusului.