China aprobă primul său vaccin cu ARNm împotriva Covid-19

Vaccin, foto simbol
Vaccin, foto simbol (facebook.com / Ion Sturza)

China a aprobat primul său vaccin cu ARNm împotriva Covid-19, aprobând serul unui producător autohton de medicamente care exploatează această tehnologie la câteva luni de când cea mai populată naţiune din lume a renunţat la măsurile de limitare a pandemiilor, informează Time.

Vaccinul cu ARNm, dezvoltat de CSPC Pharmaceutical Group Ltd. şi care vizează varianta Omicron, a fost aprobat pentru utilizare de urgenţă, potrivit unei declaraţii a companiei transmise miercuri la bursa din Hong Kong. Acţiunile au extins câştigurile în cursul zilei până la 7,7% înainte de a reduce rapid cea mai mare parte a acestui avans pentru a se tranzacţiona cu 2,6% mai sus la ora 13:15 la Hong Kong.

CSPC a declarat că vaccinul a demonstrat o eficacitate cuprinsă între 70,2% şi 85,3% până la patru săptămâni de la utilizarea sa ca rapel într-un studiu clinic la care au participat 4.000 de participanţi, dar nu este clar la ce se referă aceste rate. Compania a precizat că vaccinul poate fi păstrat la temperaturi cuprinse între 2oC şi 8oC, dar nu a precizat pentru cât timp.

Aprobarea vine la ani de zile după ce vaccinurile cu ARNm au devenit obişnuite în restul lumii şi la peste trei luni după ce China a devenit ultima ţară care a renunţat la măsurile stricte Covid.

Ratele scăzute de imunizare a unui număr mare de persoane în vârstă cu risc ridicat şi protecţia tot mai scăzută a vaccinurilor realizate cu tehnologia tradiţională inactivată au făcut ca valul din China să fie potenţial mai mortal. Lipsa unui vaccin cu ARNm a fost mult timp considerată o lacună majoră a Beijing-ului. Aprobarea reglementarii cu vaccinul CSPC acoperă această lacună, întărind în acelaşi timp încrederea ţării exclusiv în vaccinurile produse în ţară pentru a-şi imuniza populaţia de 1,4 miliarde de locuitori.

Guvernul chinez nu a aprobat vaccinul cu ARNm dezvoltat în comun de BioNTech SE şi Pfizer Inc., în ciuda unei serii de date şi cereri depuse de partenerul local Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co. În schimb, a depins de vaccinurile inactivate dezvoltate de producătorul local de medicamente de stat Sinopharm şi de firma privată Sinovac Biotech Ltd. pentru cea mai mare parte a pandemiei.

Momentul aprobării vine după ce valul de cazuri din China de după politica ZERO-Covid s-a diminuat şi multe persoane au obţinut o anumită imunitate naturală în urma infecţiei recente. Intenisificarea pandemiei de anul trecut a luat prin surprindere mulţi locuitori, deoarece oficialii nu au făcut prea multe pentru a creşte ratele de vaccinare, ca să extindă capacitatea spitalelor sau pentru a asigura rezerve adecvate de antivirale.

În schimb, virusul a fost lăsat să facă ravagii în rândul populaţiei, copleşind spitalele şi crematoriile. Oficial, doar câteva zeci de mii de persoane au murit din cauza Covid de la situaţia pandemică de la începutul lunii decembrie, dar experţii spun că este probabil o subestimare, având în vedere amploarea epidemiei. Cercetătorii din Hong Kong au estimat, la jumătatea lunii decembrie, că aproape 1 milion de persoane din China ar putea muri din cauza Covid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe