China atacă sonic scafandri în ape internaţionale. Australia protestează

Richard Marles
Richard Marles (YouTube Capture)

Australia şi-a exprimat îngrijorarea puternică cu privire la faptul că scafandrii săi aflaţi în apele internaţionale ar putea fi răniţi de impulsurile sonar ale unui distrugător chinez, informează The Independent.

Potrivit unui comunicat emis sâmbătă de ministrul australian al Apărării, Richard Marles, un distrugător al Armatei Populare Chineze de Eliberare a ignorat solicitările de a se îndepărta de scafandrii australieni.

"Guvernul australian şi-a exprimat îngrijorarea serioasă faţă de guvernul chinez în urma unei interacţiuni nesigure şi neprofesionale cu un distrugător al Armatei Populare de Eliberare a Forţelor Navale", a declarat ministrul Apărării.

Se pare că scafandrii eliberau plasele încurcate în jurul elicei distrugătorului HMAS Toowoomba al Marinei australiene, care desfăşura operaţiuni în apele internaţionale din interiorul zonei economice exclusive a Japoniei.

Fregata Marinei australiene şi-ar fi comunicat intenţia de a efectua operaţiuni de scufundare folosind semnale recunoscute la nivel internaţional. Dar o navă chineză s-a apropiat de fregata australiană şi a emis impulsuri sonare periculoase, a declarat Marles.

"Evaluările medicale efectuate după ce scafandrii au ieşit din apă au arătat că aceştia au suferit răni minore, probabil din cauza faptului că au fost supuşi impulsurilor sonar emise de distrugătorul chinez.

Siguranţa şi starea de sănătate a personalului Forţelor de Apărare Australiene (ADF) este prioritatea noastră cea mai mare. Australia se aşteaptă ca toate ţările, inclusiv China, să îşi ghideze armata într-un mod profesionist şi sigur", a precizat ministrul.

Acuzaţiile Australiei vin în contextul în care mai multe naţiuni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la asertivitatea crescândă a Chinei în mări.

Luna trecută, o navă chineză s-a apropiat periculos de mult - aproape 4 metri - de o navă de patrulare filipineză în Marea Chinei de Sud, stârnind temeri legate de o dispută teritorială.

De asemenea, un avion al marinei americane a supravegheat îndeaproape la începutul acestei luni, un incident în care zeci de nave chinezeşti ale pazei de coastă şi nave de însoţire au urmărit şi încercuit nave filipineze într-o zonă considerată unul dintre cele mai periculoase puncte fierbinţi din Marea Chinei de Sud.

SUA şi aliaţii săi au desfăşurat nave militare şi avioane de luptă pentru a promova libertatea de navigaţie şi pentru a proteja aliaţi precum Filipine.

"Apărarea a întreprins de zeci de ani activităţi de supraveghere maritimă în regiune şi face acest lucru în conformitate cu dreptul internaţional, exercitând dreptul la libertatea de navigaţie şi de survolare în apele şi spaţiul aerian internaţional", a declarat Marles.