China comunistă o dă în bară cu politica "zero-COVID": Număr record de infectări la nivel naţional

Oameni la coadă pentru testele COVID-19 în Beijing
Oameni la coadă pentru testele COVID-19 în Beijing (VCG/VCG prin Getty Images)

China a înregistrat cel mai mare număr de cazuri zilnice de Covid de la începutul pandemiei, în ciuda măsurilor stricte menite să elimine virusul, informează BBC.

Mai multe oraşe mari, inclusiv capitala Beijing şi centrul comercial din sud, Guangzhou, se confruntă cu focare de infecţie, miercuri fiind înregistrate 31.527 de cazuri, faţă de un vârf de 28.000 în aprilie.

Cifrele sunt infime pentru o ţară de 1,4 miliarde de locuitori şi, în mod oficial, puţin peste 5.200 de persoane au murit de la începutul pandemiei.

Aceasta echivalează cu trei decese Covid la fiecare milion de locuitori din China, comparativ cu 3.000 la un milion în SUA şi 2.400 la un milion în Marea Britanie, deşi comparaţiile directe între ţări sunt dificile.

Controversata politică draconică "zero-COVID" impusă de autorităţile comuniste nu doar că nu a dat rezultate dar a şi avut darul de a îngenunchia economia Chinei şi de a bulversa viaţa oamenilor obişnuiţi, care s-au trezit închişi cu forţa în casele lor pe nepusă masă pentru timp îndelungat şi uneori chiar fără posibilitatea de a-şi face provizii.

În urmă cu câteva săpămâni, China a relaxat uşor unele dintre aceste restricţii şi a redus carantina pentru contactele apropiate de la şapte zile într-o instituţie de stat la cinci zile şi trei zile la domiciliu şi a încetat să mai înregistreze contactele secundare, ceea ce a permis unui număr mult mai mare de persoane să intre în carantină.

Dar, în faţa unei noi creşteri a numărului de cazuri în Beijing, precum şi a primelor decese cauzate de virus în ultimele luni, oficialii au pus deja în aplicare unele restricţii în mai multe districte, vizând magazine, şcoli şi restaurante închise.

De asemenea, oraşul Zhengzhou, situat în centrul ţării, va aplica începând de vineri o izolare efectivă pentru 6 milioane de locuitori, au anunţat autorităţile.

Aceasta urmează protestelor violente de la un vast complex industrial aparţinând producătorului de iphone Foxconn.

Oamenii şi-au împărtăşit online suferinţa şi disperarea, ceea ce a alimentat resentimentele publicului.

Săptămâna trecută, informaţiile potrivit cărora un bebeluş din Zhengzhou a murit pentru că nu i-a fost acordată la timp îngrijirea medicală din cauza restricţiilor Covid au stârnit o mare revoltă.

Printre cele mai severe reacţii la Covid din acest an se numără următoarele:

- În ianuarie, în oraşul Xi'an, un centru turistic cu o populaţie de 13 milioane de locuitori, unii rezidenţi au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele în timpul unei evacuări la miezul nopţii şi au fost duşi cu autobuzul în centre de carantină şi au apărut afirmaţii îngrijorătoare despre persoane care nu au putut primi îngrijiri medicale cruciale.

- În martie, izolarea anunţată în Shanghai trebuia să dureze mai puţin de o săptămână, dar cei 25 de milioane de locuitori au rămas acasă timp de două luni.

- În septembrie, rezidenţii din Chengdu, care au fost blocaţi în apartamentele lor în timpul unui cutremur. Deseori, salvatorilor li s-a cerut să facă un test Covid înainte de a putea salva pe cineva.

Beijingul se află în mijlocul unui focar major de Covid, dar, chiar şi înainte de aceasta, vizitarea unui centru comercial sau a unei clădiri în care a fost o persoană infectată însemna intrarea în carantină la domiciliu.

În acest moment, în vastul district Chaoyang din capitală, majoritatea afacerilor sunt închise. În mii de blocuri turn, iniţial, toţi rezidenţii au primit ordinul de a rămâne în casă pentru următoarele câteva zile.

Apoi, gândiţi-vă că acest lucru se repetă în oraşele din întreaga ţară.

În regiunile Xinjiang şi Tibet, lockdown-urile durează de luni de zile.

La începutul anului 2023, această ţară se va îndrepta spre al patrulea an de criză şi după cum se vede, preferata politică "zero-COVID" pare să fi adus cetăţenii la limita răbdării, cu atât mai mult cu cât ea nu dă rezultate. Oamenii sunt complet epuizaţi de pandemie şi de răspunsul guvernului care distruge economia.

Faptul că oficialii nu au explicat unde se află calea de ieşire nu a făcut decât să sporească incertitudinea.

China este ultima mare economie care încă mai desfăşoară un proces de eradicare a Covid-19, cu testări în masă şi lockdown-uri care ţin uneori în case milioane de chinezi. Cu toate acestea, cazurile de virus sunt înregistrate în 31 de provincii.

China a refuzat să importe vaccinuri, în ciuda dovezilor că vaccinurile sale făcute în casă nu s-au dovedit la fel de eficiente.

Preşedintele Xi Jinping susţine că sunt necesare restricţii aspre pentru a proteja populaţia numeroasă şi în vârstă a ţării, dar "Zero-COVID" a ajuns să fie caracteristica guvernării sale şi a birocraţiei autoritare de care dispune.

"Închiderile împiedică răspândirea focarelor de Covid. Dar ele exercită, de asemenea, un control social incredibil de strict", a declarat recent pentru BBC News William Hurst, profesor pe domeniul China la Universitatea Cambridge.