China comunistă revendică al doilea balon, reperat deasupra Americii Latine: Este al nostru. A deviat din cauza vântului

(Youtube - captură ecran)

Guvernul chinez a recunoscut că un balon reperat vineri deasupra Americii Latine provine din China, dar a susţinut că este destinat uzului civil, transmite BBC.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a declarat că aeronava ar fi deviat de la ruta sa, iar anunţul vine în contextul în care un balon similar a fost doborât sâmbătă în spaţiul aerian al SUA de către avioane militare, pe fondul acuzaţiilor că ar fi fost folosit pentru supraveghere.

China a negat acuzaţiile de spionaj şi a susţinut că, în realitate, ar fi monitorizat vremea.

Incidentul a dus la o dispută diplomatică între Washington şi Beijing.

Vineri - înainte ca avioanele de vânătoare să doboare balonul în weekend - oficialii militari americani au declarat că un al doilea balon chinezesc a fost observat deasupra Americii Latine.

Luni, China a recunoscut că o aeronavă a intrat "accidental în spaţiul aerian al Americii Latine şi al Caraibelor".

Mao Ning a declarat reporterilor că al doilea balon a "deviat foarte mult" de la ruta prevăzută din cauza vântului şi a "manevrabilităţii limitate" a aeronavei.

"Dirijabilul în cauză, fără pilot la bord, care a venit din China este de natură civilă şi este folosit pentru teste de zbor", a adăugat ea.

La sfârşitul săptămânii trecute, forţele aeriene din Columbia au declarat că un obiect cu "caracteristici similare cu cele ale unui balon" a fost detectat pe 3 februarie în spaţiul aerian al ţării, la peste 55.000 de metri altitudine.

Columbia a declarat că a urmărit obiectul până când a părăsit spaţiul aerian, adăugând că acesta nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Între timp, scafandrii Marinei americane continuă lucrările de recuperare a epavei balonului de supraveghere care a fost doborât sâmbătă în largul coastelor Carolinei de Sud.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat miercuri, pentru prima dată, planul de doborâre a balonului, dar a decis să aştepte până când acesta se afla deasupra apei pentru a nu pune în pericol persoanele de la sol.