China confiscă televizoare şi echipamente de satelit în zona tibetană

Autorităţile chineze au confiscat televizoarele din 300 de mănăstiri din vestul tibetan al ţării şi au dezmembrat echipamentele de satelit care difuzau programe "anti-China", acţiuni determinate de auto-incendierile tibetanilor din regiune, potrivit unui raport Reuters.

În jur de 94 tibetanii, 81 în acest an, şi-au dat foc în semn de protest împotriva regimului chinez. Cinci auto-incendieri au avut loc în prefectura Huangnan din provincia Qinghai – o zonă dominată de tibetani – a declarat joi agenţia oficială de ştiri Qinghai.

Guvernul din Huangnan a spus că abordarea sa privind problema auto-incendierilor constă din "ghidarea opiniei publice cu privire la problema Dalai", creşterea numărului patrulelor şi "blocarea informaţiilor dăunătoare", potrivit agenţiei de ştiri gestionate de guvernul din Qinghai.

Beijingul îl consideră pe laureatul Premiului Nobel pentru pace Dalai Lama, care a fugit din China în 1959 după o revoltă eşuată împotriva regimului chinez, un separatist. Dalai Lama susţine că doreşte doar o mai mare autonomie pentru patria sa Himalaya.

Statele Unite şi alte câteva ţări au cerut Chinei să pună capăt politicilor represive şi să negocieze cu Dalai Lama.

Beijingul şi-a apărat regimul din Tibet cu pumnul de fier, declarând că regiunea izolată suferea de sărăcie, exploatarea brutală a iobagilor şi stagnare economică până în 1950, când trupele comuniste l-au "eliberat paşnic".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe