China construieşte baze militare pe termen lung pe insulele artificiale

Analiştii consideră că Beijing-ul va adăuga acest an o infrastructură militară substanţială, inclusiv sisteme de supraveghere, pe insulele artificiale din Marea Chinei de Sud, creând astfel baze militare în apele contestate
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015.
Nave chineze în apele ce înconjoară Reciful Mischief din Arhipelagul Spratly, în Marea Chinei de Sud. Fotografia a fost realizată de avionul american de spionaj P-8A Poseidon şi oferită Marinei SUA în 21 mai 2015. (US Navy)

În raportul său anual către Congresul SUA asupra activităţilor militare chineze în 2015, Departamentul american al Apărării a estimat că revendicările teritoriale ale chinezilor teritorială au dus la adăugarea a peste 1.300 de hectare de uscat pe cele şapte insule artificiale pe care le-a ocupat în Arhipeleagul Spratly în decurs de doi ani.

Raportul afirmă că Beijingul şi-a finalizat eforturile de revendicare teritorială majoră în octombrie 2015, concentrându-şi acum atenţia pe dezvoltarea infrastructurii, inclusiv piste de aterizare de 3.000 metri ce pot găzdui avioane de luptă avansate.

“Ne aşteptăm ca infrastructură suplimentară substanţială, inclusiv sisteme de comunicaţii şi supraveghere, să fie construită pe aceste insule artificiale în anul următor”, a susţinut raportul.

“China va fi capabilă să îşi folosească insulele revendicate ca baze permanente civil-militare pentru a-şi extinde în mod semnificativ prezenţa în Marea Chinei de Sud”.

Raportul a fost publicat într-un moment de tensiuni crescute datorită teritoriilor maritime revendicate de China şi disputate de mai multe naţiuni asiatice. Washingtonul a acuzat Beijingul că militarizează Marea Chinei de Sud. Acesta, la rândul său, a criticat creşterea numărului de patrule maritime americane şi a exerciţiilor militare în Asia.

Pentagonul a mai susţinut că Beijingul se concentrează pe dezvoltarea capacităţilor de contracarare a intervenţiilor exterioare în cazul oricărui conflict, adăugând că regimul chinez pare să evite o confruntare directă cu SUA în Asia, ţinând cont de potenţialele pagube economice care ar putea fi aduse regiunii.

Raportul Pentagonului avertizează că Beijingul îşi va creşte în mod constant cheltuielile de apărare, în ciuda încetinirii sale economice, şi va urmări obiective aflate la distanţe tot mai mari de ţărmurile chineze.

Abraham Denmark, asistent adjunct al secretarului american al apărării pentru Asia de Est, a declarat că bugetul chinez pentru apărare în 2015 a fost mai ridicat decât a dezvăluit public Beijingul, adăugând că a ajuns la 180 miliarde de dolari – comparativ cu cifra oficială chineză de 144 miliarde de dolari.

Raportul Pentagonului a evidenţiat un anunţ făcut de China în noiembrie 2015, privind crearea unei baze militare în Djibouti. Raportul a mai susţinut că Beijingul se aşteaptă de asemenea să creeze centre de logistică maritimă în ţări cu care are interese comune, inclusiv Pakistan.

Raportul american a reînnoit acuzaţiile împotriva guvernului şi armatei chineze privind desfăşurarea de atacuri cibernetice împotriva reţelelor informatice ale guvernului SUA, o acuzaţie pe care Beijingul o neagă. Pentagonul crede că atacurile din 2015 par să se fi concentrat pe colectarea de informaţii.