China doboară rachete în apropierea graniţei nord-coreene. Criza nucleară se adânceşte

Coreea de Nord a primit, miercuri, un mesaj direct din partea Beijingului, printr-un exerciţiu militar exploziv desfăşurat în apropierea graniţei dintre cele două ţări.
Avion de luptă chinez Shenyang J-11.
Avion de luptă chinez Shenyang J-11. (Wikipedia.org)

Forţa aeriană a Chinei a desfăşurat manevre în apropierea Peninsulei Coreene, efectuând scenarii de apărare împotriva unui “atac surpriză”, probabil din partea vecinului său excentric.

Mass-media de stat chineză, care acţionează de fapt ca un organ de propagandă pentru guvernul lui Xi Jinping, a declarat că exerciţiul a avut loc miercuri dimineaţă.

Mass-media a adăugat că exerciţiul provocator a avut loc în apropierea Mării Bohai, cel mai adânc golf al Mării Galbene, care separă China de Peninsula Coreeană.

Cu puţin timp înaintea începerii manevrelor, soldaţii chinezi au fost transportaţi din centrul Chinei la locaţia aleasă pentru exerciţiu, pentru a simula o luptă reală de respingerea unui “atac surpriză”.

Presa chineză s-a lăudat: “Au fost testate atât capacitatea trupelor de a răspunde rapid, cât şi nivelul real de luptă”.

De asemenea, mass-media a mai precizat că, pentru prima dată, au fost testate cu succes câteva arme noi, fiind folosite să doboare rachete aflate în aer.

Exerciţiul a avut loc la câteva zile după ce Coreea de Nord a desfăşurat cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear – o bombă cu hidrogen, despre care Phenianul a precizat că poate fi amplasată pe o rachetă balistică intercontinentală.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat că acţiunea militară “nu este prima opţiune”, dar a adăugat că “vom vedea ce se întâmplă”.

În prezent, există tot mai multe temeri internaţionale că Phenianul plănuieşte chiar mai multe teste de arme, posibil pentru o rachetă de rază lungă.

După câteva săptămâni de tensiuni în creştere, Coreea de Sud şi SUA au discutat despre desfăşurarea de portavioane şi bombardiere strategice în Peninsula Coreeană.

China este foarte suspicioasă faţă de orice comasare militară susţinută de SUA în regiune şi şi-a manifestat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de amplasarea pe teritoriul sud-coreean a unui sistem avansat american de apărare antirachetă, cunoscut sub numele de THAAD.

Totuşi, Beijingul devine în acelaşi timp tot mai îngrijorat şi în privinţa Coreei de Nord, care i-a fost un aliat de mult timp.

În ultimele câteva luni, Beijingul l-a criticat pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, pe măsură ce comunitatea internaţională a plasat pe umerii Chinei o tot mai mare responsabilitate pentru rezolvarea crizei din Peninsula Coreeană.

La jumătatea lunii trecute, China a suspendat importurile de cărbune nord-coreean, care asigură o sursă majoră de venit pentru regimul comunist din Phenian.

China şi Rusia au sugerat un plan pe baza căruia SUA şi Coreea de Sud să cadă de acord cu suspendarea exerciţiile lor militare majore comune în regiune, în schimbul încetării programelor de arme ale Coreei de Nord.

Coreea de Nord susţine că trebuie să îşi dezvolte armele pentru a se apăra împotriva unei eventuale "agresiuni" americane.

Cu toate acestea, China i-a cerut preşedintelui american Donald Trump să depună eforturi pentru soluţionarea paşnică a crizei actuale cu Phenianul.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a sugerat lui Trump, într-o convorbire telefonică, să se orienteze spre discuţii şi nu spre conflict.

De asemenea, Xi i-a mai transmis lui Trump că Beijingul acordă mare importanţă propunerii ca liderul american să efectueze o vizită în China în cursul acestui an.

După discuţia telefonică, Trump a dezvăluit: “Preşedintele Xi ar dori să facă ceva. Vom vedea dacă va putea sau nu să o facă. Dar, nu vom accepta ceea ce se întâmplă în Coreea de Nord. Cred că preşedintele Xi este de acord cu mine 100%... Am avut o discuţie telefonică foarte sinceră şi fermă”.

Totodată, preşedintee rus Vladimir Putin a afirmat că următorul pas după sancţiunile ONU ar fi o “invitaţie la cimitir”, deoarece Kim nu va renunţa niciodată la armele sale nucleare.

“Sperăm că nu se va ajunge la un conflict cu arme de distrugere în masă în Asia de Nord-Est. Există posibilităţi pentru soluţionarea problemei Phenianului prin mijloace diplomatice. Acest lucru este posibil şi trebuie realizat”, a susţinut Putin.

“Le spunem că nu vom impune sancţiuni, ceea ce înseamnă ‘veţi trăi mai bine, veţi avea hrană mai bună şi mai gustoasă pe masă, vă veţi îmbrăca mai bine’, dar următorul pas, în opinia lor, este o invitaţie la cimitir. Şi nu vor fi niciodată de acord cu acest lucru”, a mai declarat liderul rus.