China furnizează Rusiei tehnologii folosite pentru a alimenta războiul din Ucraina [WSJ]

Avion de luptă rusesc Su-35
Avion de luptă rusesc Su-35 (Wikipedia.org)

China exportă către Rusia tehnologii de care aceasta are nevoie pentru a-şi menţine războiul împotriva Ucrainei, încălcând sancţiunile internaţionale şi măsurile de control al exporturilor, relatează Novaya Gazeta, citând un raport The Wall Street Journal (WSJ).

Ancheta WSJ, care citează date ale serviciului rus de control al frontierelor, arată că mai multe firme chineze asociate cu sectorul apărării furnizează echipamente de navigaţie, tehnologie de bruiaj şi piese pentru avioane de luptă omologilor lor ruşi vizaţi de sancţiuni.

"În pofida controlului internaţional şi a protocoalelor de sancţiuni, datele fiabile privind comerţul global arată că societăţile de stat chineze din domeniul apărării continuă să trimită piese cu aplicaţii militare către companiile ruseşti din domeniul apărării sancţionate", a afirmat Naomi Garcia, analist C4ADS (Centrul pentru Studii Avansate de Apărare).

"Aceste companii ruseşti au fost înregistrate folosind aceleaşi tipuri de piese direct în războiul Rusiei din Ucraina", a adăugat ea.

Potrivit jurnaliştilor de la WSJ, Rusia a importat zeci de mii de transporturi de bunuri cu dublă utilizare care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât şi militare şi, conform documentaţiei de control la frontieră, majoritatea acestor transporturi au provenit din China.

În special, compania chineză de stat Poly Technologies a trimis la 31 august echipamente de navigaţie către Rosoboronexport pentru elicopterele militare şi de transport M-17. La începutul lunii august, Fujian Nanan Baofeng Electronic, o altă companie chineză, a livrat către Rosoboronexport o antenă telescopică pentru vehiculul militar RB-531BE utilizat pentru a bruia comunicaţiile.

La 24 octombrie, compania chineză de avioane AVIC a trimis unei filiale a Rostec, gigantul rusesc de stat din domeniul apărării, piese de schimb pentru avioane de luptă Su-35 în valoare de 1,2 milioane de dolari.