China ia la ochi firmele cu finanţare străină

Xi Jinping în Noua Zeelandă, 21 noiembrie 2014
Xi Jinping în Noua Zeelandă, 21 noiembrie 2014 (Greg Bowker / Getty Images)

Oficialii chinezi discută despre elaborarea unei legi ce ar reprima activităţile organizaţiilor cu finanţare străină, potrivit Reuters. Dacă această lege va trece, noua politică va suprima şi mai mult dizidenţa în China.

Sub incidenţa acestei legi, organizaţiile non-guvernamentale (ONG) străine vor trebui să se înregistreze pentru primirea unei aprobări eliberate de autorităţile chineze, potrivit mistrului adjunct al securităţii naţionale Yang Huanning:

“Este necesar să avem o lege care reglementează, ghidează şi supraveghează activităţile lor”, a declarat Yang.

Xinhua nu dă detalii în plus şi nu este clar dacă legea va fi aprobată.

Numărul ONG-urilor a crescut foarte mult în China în ultimii ani, şi acestea pot avea o relaţie tensionată cu guvernul, în special dacă lucrează cu grupuri sensibile precum prostituatele sau dependenţii de droguri.

Numărul ONG-urilor străine care funcţionează pe teritoriul Chinei este cu mult mai mare, însă ele sunt înregistrate ca firme deoarece procesul de aprobare este mai uşor. Beijing-ul le-a tratat pe unele cu suspiciune, îngrijorat de faptul că acestea vor încerca să răspândească valorile occidentale.

Preşedintele chinez Xi Jinping a iniţiat o represiune pe scară largă a oponenţilor politici şi a tuturor formelor de proteste de când acesta a venit la putere în 2012.

Rusia a iniţiat un proiect de lege ce ia la ochi ONG-urile străine în aceaşi perioadă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.