China interzice website-urilor să publice ştiri originale

Partidul Comunist Chinez, confruntându-se cu o situaţie economică tot mai instabilă şi nemulţumiri sociale tot mai puternice, a ordonat entităţilor media să nu mai publice conţinut original şi să urmeze linia de partid.
Internet cafe în Zhejiang, China.
Internet cafe în Zhejiang, China. (Captură Foto)

În urmă cu aproximativ 6 luni, când pieţele globale de acţiuni se prăbuşeau, China şi-a înăsprit controlul asupra mass mediei locale şi a ordonat presei şi agenţiilor de ştiri locale să publice “ştiri pozitive” căci, în caz contrar, “expun la riscuri stabilitatea ţării”.

Conform unui comentariu al agenţiei de ştiri de stat Xinhua, controlarea opiniei publice este esenţială pentru un partid de guvernământ: ‘Cu o mână luăm armele şi cu cealaltă creioanele. Mobilizarea opiniei publice este marea tradiţie a partidului nostru’.”

De atunci, deşi economia s-a îmbunătăţit în mod superficial pe spatele unei noi tranşe de împrumuturi în valoare de 2 trilioane de dolari, se pare că rapoartele negative nu au încetat. Prin urmare, regimul comunist chinez a decis să adopte o măsură chiar mai draconică: interzicerea completă a conţinutul original.

Conform ziarului The Paper, portaluri de Internet majore din China, inclusiv Sina, Sohu, Netease şi Ifeng.com au închis unele din departamentele care se ocupau de relizarea de ştiri cu conţinut original după ce au fost dur criticate de principalul organism de reglementare din industria mass media.

După cum a adăugat Bloomberg, filiala din Beijing a Administraţiei Chineze a Spaţiului Cibernetic a impus portalurilor termene limită pentru rectificări. În plus, Bloomberg a raportat că un lider neidentificat al filialei din Beijing a citat portaluri care au încălcat regulile în domeniul Internetului din China publicând un număr semnificativ de ştiri cu conţinut original.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe