China joacă alba-neagra cu politica unui singur copil


O mamă îşi ţine copilul în braţe în Shanghai, 16 noiembrie 2013, la câteva zile după ce la o întâlnire cheie a conducerii comuniste din Beijing s-a anunţat că regimul chinez va permite cuplurilor să aibă doi copii dacă unul dintre părinţi a fost un copil unic în familia sa.
O mamă îşi ţine copilul în braţe în Shanghai, 16 noiembrie 2013, la câteva zile după ce la o întâlnire cheie a conducerii comuniste din Beijing s-a anunţat că regimul chinez va permite cuplurilor să aibă doi copii dacă unul dintre părinţi a fost un copil unic în familia sa. (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

Măsurile de controlare a populaţiei, incluzând o uşoară relaxare a hulitei politici a unui singur copil, au reprezentat un subiect major în cadrul celei de-a treia plenare a celui de-al 18-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez desfăşurată săptămâna trecută.

Deşi s-a lăudat că va aboli politica unui singur copil în China, care a dus la numeroase cazuri de avorturi obligatorii,unele în luni terminale, şi la un număr total de 400 de milioane de avorturi de la instaurarea sa, Partidul Comunist s-a răzgândit din nou şi a anunţat modificări nesemnificative.

Noua politică luată în considerare ar permite oricărei familii, în care un părinte a fost la rândul său un copil unic, să aibă un al doilea copil. Actuala politică permite un al doilea copil doar în cazurile în care ambii părinţi au fost la rândul lor copii unici.

Politica unui singur copil, pe care China a introdus-o în 1979, s-a dovedit fără rost de la începuturile sale. La introducerea acesteia numărul de copii per femeie era de 2.7 (scăzuse mult în anii 1970 de la 5.8), deja foarte aproape de 2.1 care ar fi necesar pentru menţinerea constantă a populaţiei. Acum numărul este un ciudat 1.2, cu care populaţia Chinei se va micşora dramatic în timp.

Orice schimbare adusă politicii unui singur copil va urmări să menţină rata naţională scăzută a naşterilor în timp ce va acorda o libertate mai mare unor familii pentru a avea un al doilea copil, a declarat pentru mass media de stat Mao Qunan, purtător de cuvânt al Comisiei Naţionale pentru Planificare a Sănătăţii şi Familiei.

Mao a atribuit creşterea economică a Chinei din ultimele 3 decenii politicii unui singur copil, spunând că aceasta a împiedicat naşterea a 400 de milioane de oameni, rezultând într-o prosperitate mai mare.

Totuşi, Wang Feng, un profesor de politică publică la Universitatea Fudan din Shanghai, nu este de acord cu acest lucru. Într-un articol din 12 noiembrie publicat în revista Caixin, Wang a fost citat ca afirmând că, în viziunea sa, contribuţia acestei politici a unui singur copil este exagerată de oficialii departamentului pentru planificare familială şi că cel mai mare declin în rata de naşteri a Chinei a avut loc în cei 10 ani înainte de 1980, anul când a fost introdusă politica. Rata naşterilor a crescut datorită promovării informaţiilor legate de controlul naşterilor în anii 1970, a spus el, adăugând că, atunci când economia a prins elan în 1987, rata naşterilor a scăzut din nou.

“Îmbunătăţirea standardelor de viaţă şi schimbarea viziunii oamenilor cu privire la familie şi naşteri sunt forţele cheie care susţin declinul acestei rate a naşterilor”, a spus Wang.

"O femeie mi-a povestit că atunci când era gravidă în luna a opta, purtând un copil ilegal, a fost prinsă şi pentru că n-a putut plăti amenda de 20 de mii de yuani (aprox 3 mii de USD), ofiţerii de planing familial au dus-o cu forţa la o clinică locală, au legat-o de o masă de ginecologie, şi i-au injectat în abdomen un lichid pentru a-i omorî fetusul. A zăcut pe masă timp de două zile, având mâinile şi picioarele legate cu o frânghie, aşteptând clipa în care corpul său va expulza fetusul omorât

Criticii politicii chineze a unui singur copil susţin că au loc abuzuri serioase, incluzând avorturi forţate, avorturi selective de fetuşi feminini şi practici invazive de controlare a naşterilor, adăugând că acestea întăresc necesitatea eliminării acestei politici.

Realităţi ale efectelor politicii unui singur copil

"O femeie mi-a povestit că atunci când era gravidă în luna a opta, purtând un copil ilegal, a fost prinsă şi pentru că n-a putut plăti amenda de 20 de mii de yuani (aprox 3 mii de USD), ofiţerii de planing familial au dus-o cu forţa la o clinică locală, au legat-o de o masă de ginecologie, şi i-au injectat în abdomen un lichid pentru a-i omorî fetusul. A zăcut pe masă timp de două zile, având mâinile şi picioarele legate cu o frânghie, aşteptând clipa în care corpul său va expulza fetusul omorât. La sfârşitul acestei agonii, doctorul, un bărbat, a tras fetusul mort afară din corpul femei apucându-l de un picior, apoi l-a aruncat într-o găleată de gunoi. Femeia nu avea nici măcar bani pentru taxi. A trebuit să se târască spre casă, cu sângele curgându-i pe picioare." Ma Jian într-un articol din New York Times.

Deşi autorităţile chineze au negat folosirea avorturilor forţate, astfel de cazuri au fost documentate de activişti precum Chen Guangcheng.

“Femeile sunt forţate să avorteze copii în luna a noua de sarcină şi uneori aceste avorturi forţate sunt atât de violente încât mamele mor alături de copiii lor nenăscuţi”, a declarat Reggie Littlejohn, fondator al coaliţiei internaţionale Drepturile Femeilor Fără Frontiere, pe website-ul acesteia. Această coaliţie se opune avorturilor forţate şi documentează astfel de cazuri ce au loc în China.

“Politica unui singur copil cauzează mai multă violenţă faţă de femei şi fete decât orice altă politică oficială de pe această planetă, decât orice altă politică oficială din istoria lumii”, a adăugat Littlejohn.