China: Misteriosul "incident de circulaţie" din piaţa Tiananmen alimentează speculaţiile

Muncitori mascând scena accidentului din Piaţa Tiananmen, unde o maşină a intrat în plin în mulţime, luând apoi foc.
Muncitori mascând scena accidentului din Piaţa Tiananmen, unde o maşină a intrat în plin în mulţime, luând apoi foc. (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Ştiri scurte, fără titluri mari şi fără imagini, precum şi un jurnal televizat al ştirilor de seară "mut": misteriosul "incident de circulaţie" care luni, 28 octombrie, a curmat viaţa a 5 persoane, între care 2 turişti, chiar la intrarea în Oraşul Interzis, la nord de piaţa Tiananmen, a fost mediatizat la minim de mass-media chineze. Chiar dacă întreaga Chină este oricum la curent cu cele întâmplate via Weibo, un site chinez de microbloguri, existent în pofida cenzurii care şterge cu perseverenţă mesajele prea explicite. Conexiunile au devenit extrem de lente în timpul zilei şi este foarte dificil să accesezi site-uri non-autorizate, relatează, marţi, cotidianul francez Le Monde.

Circumstanţele dramei - în timpul căreia o maşină de teren (Jeep, potrivit agenţiei de presă Xinhua) a părăsit bulevardul Changan, cu 400 de metri înainte de impact, a urcat pe trotuar şi a accelerat în direcţia "Porţii păcii celeste" (Tiananmen), unde este suspendat marele portret al lui Mao Zedong - sunt destul de perturbatoare pentru ca mulţi să-şi imagineze că este vorba despre un gest intenţionat, chiar dacă, la acest stadiu, nimic nu o confirmă.

În ultimii ani, China a cunoscut o serie de "atentate solitare", comise de oameni disperaţi, adesea protestatari de cursă lungă, asemenea bărbatului care a încercat să se arunce în aer în scaunul său rulant pe aeroportul din Beijing, în iulie anul acesta.

Potrivit France Presse, poliţia chineză caută în prezent informaţii cu privire la persoane originare din regiunea musulmană Xinjiang, cuprinsă în mod regulat de revolte, din cauza puternicelor tensiuni între etnicii Han, majoritari în China, şi uiguri, musulmani turcofoni.

În timpul incidentului de luni, vehiculul s-a ciocnit de obstacole - fără îndoială, bariere - după care a luat foc. Martorii vorbesc despre o explozie, iar mai multe fotografii difuzate în reţelele de socializare prezintă o maşină cuprinsă de flăcări, nu departe de podul unde se fotografiază turiştii.

"Poarta păcii celeste" a reprezentat întotdeauna o interfaţă simbolică între putere şi popor, atât pe vremea Imperiului, cât şi sub comunişti, Mao proclamând în 1949, chiar de la această tribună, Republica Populară. Locul preferat pentru exprimarea de doleanţe şi organizarea de manifestaţii de-a lungul întregii istorii a Chinei, piaţa Tiananmen este, după evenimentele din 1989, un spaţiu puternic supravegheat, unde nu este permisă nicio abatere. Prezenţa poliţiei este vizibilă şi toţi chinezii ştiu cât de "sensibil" este acest loc, subliniază Le Monde.

Cu toate acestea, Tiananmen rămâne o destinaţie privilegiată a petiţionarilor de toate soiurile, care sunt în general "interceptaţi" înainte de a ajunge aici, în grupuri, sau îmbarcaţi imediat ce scot la iveală o pancartă sau un afiş. Locul a fost scena unor numeroase incidente grave. În octombrie 2011, un protestatar a încercat să-şi dea foc în faţa portretului lui Mao, în 2001 cinci persoane acuzate că ar fi membri ai mişcării Falun Gong au murit în urma unui incident controversat, Falun Gong acuzând guvernul că a pus în scenă tragicul eveniment, iar în 1982 o femeie şoferiţă de taxi a ucis 5 oameni, accelerând în direcţia trecătorilor, după ce a fost dată afară de la serviciu, aminteşte cotidianul francez.

Luni, la câteva ore după dramă, accesele pietonale din partea de nord a pieţei continuau să fie blocate, în timp ce poliţia încerca să repună în ordine barierele de protecţie. Baricadele au fost ridicate rapid în dreptul locului unde a avut loc drama, apoi îndepărtate după ce vehiculul carbonizat a fost înlăturat.

Potrivit sursei citate, turiştii chinezi şi străini care nu au asistat la 'incident' şi nu au putut ajunge la Oraşul Interzis au primit explicaţia că piaţa a fost închisă 'pentru o activitate'. În timp ce primele informaţii vorbeau despre trei morţi - ocupanţii vehiculului - bilanţul s-a agravat în timpul zilei, agenţia Xinhua anunţând încă doi morţi, între care o turistă filipineză. De asemenea, peste 38 de persoane au fost rănite, printre care şi un japonez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe