China Necenzurată: Va fi Hong Kong-ul următorul Tibet?

(MIKE CLARKE / AFP / Getty Images)

Va fi Hong Kong-ul următorul Tibet? Ei bine, acel lucru ar putea să nu fie atât de rău, corect? Vreau să spun, dacă mă iau după propaganda de Partid, care susţine că de la preluarea conducerii Tibetului de către Partidul Comunist, regiunea a pornit de la a fi o ţară înapoiată, feudală condusă cu pumn de fier de către călugării tibetani proprietari de sclavi şi a ajuns să devină ţinutul prosper pe care îl cunoaştem astăzi. De ce, dintre cele patru oraşe ale Chinei care au aer respirabil, unul dintre ele este capitala tibetană Lhasa?

Şi bineînţeles, Tibetul este frumos! Înainte să fie „eliberat” cu brutalitate, Tibetul era împânzit de mănăstiri – peste 6.000! Mulţumită regimului comunist chinez, până în 1976 numărul acela a fost redus la 8!

Ţinând cont de numărul de chinezi care se revarsă în Tibet, autorităţile chineze au încercat să ajute propunând o lege prin care se va înlocui în şcoli limba nativă tibetană cu mandarina. Acest lucru a avut ca rezultat doar nişte proteste masive. Dar nu vă îngrijoraţi! Lucrurile nu au scăpat de sub control. Poate din cauza lunetiştilor care au patrulat în mod regulat pe acoperişurile caselor.

Aşadar, dacă Republica Populară Chineză a fost capabilă să facă atât de multe în Tibet, doar imaginaţi-vă ce ar putea să facă în Hong Kong. Regimul comunist a ocupat Tibetul în 1950, dar s-a aflat la conducerea Hong Kong-ului doar începând cu 1997. Dar uitaţi-vă la el acum! Au loc câteva dezvoltări uimitoare în Hong Kong. Multe dintre metodele adevărate şi probate ce au fost implementate în Tibet sunt deja folosite în Hong Kong cu un succes spectaculos. De exemplu, înlăturarea limbii native.

Lăcuste ameninţătoare

În Hong Kong se vorbeşte cantoneza, care este de asemenea vorbită în provincia învecinată Guangdong din China continentală. De la returnarea Hong Kong-ului la China în 1997, regimul comunist chinez a forţat intrarea mandarinei în Hong Kong, în special în şcoli. Cotidianul Poporului un ziar condus de regimul comunist chinez, chiar sugerează că mandarina ar trebui să fie singura limbă folosită în şcolile publice. Şi aşa cum au declarat mari intelectuali precum profesorul Kong Qingdong de la Universitatea Beijing, cei din Hong Kong care se opun unor astfel de planuri sunt „bastarzi”, „hoţi” şi „câini”.

Ţinând cont de năvala în Hong Kong a unui număr tot mai mare de firme şi companii din China continentală, unii s-ar putea chiar gândi că în viitorul apropiat mandarina va fi limba oficială în afaceri, în şcoli şi bineînţeles, în guvern. Şi introducerea mandarinei a avut un succes destul de consistent. Jumătate din populaţie vorbeşte acum mandarina. În urmă cu 10 ani, doar o treime a populaţiei o vorbea. De fapt, anul trecut, mandarina a depăşit engleza ca cea de-a doua cea mai vorbită limbă în Hong Kong. Şi deoarece mandarina este limba oficială în China continentală, majoritatea occidentalilor învaţă mandarina şi nu cantoneza.

Dar există „câteva” persoane rebele, care nu acceptă această situaţie. Anume, aproximativ 85% din populaţie. Conform unui sondaj din 2011 realizat de Universitatea din Hong Kong, doar 16,6% dintre rezidenţii Hong Kong-ului se identifică în primul rând ca cetăţeni chinezi. Ceilalţi se consideră "din Hong Kong". De asemenea, a fost realizat un sondaj care a arătat că mai puţin de unul din trei oameni au declarat că sunt mândri de mandarină. Apoi mai există cei 92% dintre respondenţii la un alt sondaj, realizat de South China Morning Post, care au spus că mai degrabă s-ar întoarce sub conducere britanică.

Atunci, cine sunt aceşti oameni care se identifică drept chinezi? Ei bine, ar putea fi vorba de toţi acei cetăţeni chinezi care inundă Hong Kong-ul. Ei cumpără lapte praf pentru copii, înfuriind mamele din HK, care acum nu au suficient lapte praf pentru proprii lor copii. Iar dacă veni vorba de prunci, aproape jumătate dintre toate naşterile din HK, începând cu 2010, sunt ale mamelor venite din China continentală - copiii născuţi aici primesc rezidenţă Hong Kong.

Preţurile la locuinţe au crescut de asemenea cu până la 70% începând cu 2009 şi până în prezent, conform cercetărilor efectuate de Nomura, cea mai mare firmă japoneză de consultanţă şi IT. Această creştere a avut loc deoarece aproape o cincime din banii rezultaţi de pe urma achiziţionărilor de terenuri provin din cumpărările efectuate de oameni din China continentală, şi acum există o problemă cu numărul locuinţelor disponibile în HK.

Resentimentele celor din HK faţă de chinezii din China continentală au atins un punct foarte înalt. În 2012, o reclamă color de o pagină a fost scoasă din popularul ziar Daily Apple. În reclamă se putea observa o lăcustă ameninţătoare cocoţată pe munţi, care supraveghea orizontul Hong Kong-ului. Ghiciţi pe cine ar fi trebuit să reprezinte lăcusta?

Aşadar este evident, cu o problemă atât de serioasă, vă veţi gândi că guvernul din Hong Kong menţine o monitorizare intensă a numărului de chinezi din China continentală care îşi spun acum locuitori ai HK. Dar nu este aşa.

Periculoasele idealuri occidentale

Hong Kong-ul este locul unde chinezii de pe continent pot vedea demonstraţii şi proteste împotriva guvernului. Din acest motiv Partidul Comunist Chinez este atât de înspăimântat. Hong Kong-ul poate fi o lumină călăuzitoare pentru China continentală, astfel că înainte ca Hong Kong-ul să schimbe China, Partidul Comunist va face totul pentru a schimba Hong Kong-ul.

Aşadar, aceşti „colonişti” din China continentală sunt capabili să influenţeze mai mult decât sondajele, preţurile la locuinţe, piaţa muncii şi limba. În prezent, Hong Kong-ul este condus sub politica „o ţară, două sisteme”. Practic, Hong Kong-ul este o parte a Chinei dar, deoarece a fost expus la „periculoasele” idealuri occidentale, precum libertate şi democraţie, el nu a fost pregătit pentru o asimilare completă la ţara mamă. Dar nu vă îngrijoraţi! Partidul Comunist Chinez va face totul pentru a eroda încet toate acele libertăţi supărătoare sub care au „suferit” cetăţenii Hong Kong-ului.

Conducerea oficială a Hong Kong-ului este reprezentată de şeful executiv Leung Chun-ying. Şeful executiv este ales de 1.200 de lideri din domeniul afacerilor şi cetăţeni influenţi. Ghiciţi? Majoritatea lor au legături strânse cu Beijing-ul. Dar se apropie foarte repede ziua în care Hong Kong-ul va avea vot universal şi forţele străine ostile vor fi capabile să voteze împotriva celor mai bune interese ale Partidului. Îmi pare rău, Hong Kong.

Autorităţile chineze au încercat să oprească acest vot totuşi. Iniţial ei au spus că oamenii din Hong Kong vor putea să decidă când vor avea vot universal. Populaţia HK a dorit măsura implementată în 2007-2008. Guvernul lor a spus 2012 cel mai târziu. Totuşi, Partidul Comunist Chinez a reuşit să blocheze valul şi a împins data până în 2017.

Dar nu poate fi împinsă mai departe! Un protest masiv este planificat în acest an, având numele Ocupaţi Centrul, unde poate mii de oameni vor cere votul universal. Bine, nicio problemă. Lăsaţi oamenii să voteze. Deoarece regimul chinez are o armă secretă în mâneca sa – inundarea regiunii cu proprii lor oameni astfel încât alegerile vor duce la rezultatul dorit de regim.

În prezent, ca să votezi în Hong Kong trebuie să fii rezident permanent. Devii rezident permanent dacă te-ai născut acolo şi, ţineţi minte, acesta este unul dintre principalele motive pentru care mamele din China continentală au inundat spitalele din Hong Kong pentru a naşte. Sau, devii rezident dacă ai trăit acolo pentru cel puţin 7 ani.

Înainte ca votul să aibă loc, regimul chinez se va asigura că în Hong Kong vor exista cât mai mulţi cetăţeni şi cât mai multe afaceri din China continentală, toţi aceştia având interese personale legate de Continent, astfel încât, atunci când vor avea loc alegerile, lucrurile să se deruleze în direcţia dorită de liderii comunişti chinezi.

Apoi, bineînţeles, mai este problema celor cu păreri critice la adresa Chinei, care insistă să candideze.

Dar chiar îi puteţi învinui pe cei din China continentală că vor să evadeze? O parte din motivul pentru care atât de multe mame au născut în Hong Kong constă în faptul că acela era cel de-al doilea copil al lor. În China există încă parţial politica unui singur copil, pe baza căreia acele mame ar fi fost forţate să avorteze în China continentală. De asemenea, din Hong Kong se cumpără lapte praf cu vapoarele deoarece produsele din China continentală s-au dovedit a fi uşor fatale. Fără a mai menţiona totala lipsă a libertăţii, corupţia foarte întinsă şi faptul că nu poţi respira aerul sau bea apă potabilă nici chiar în capitala ţării.

Hong Kong-ul este locul unde chinezii de pe continent pot vedea demonstraţii şi proteste împotriva guvernului. Din acest motiv Partidul Comunist Chinez este atât de înspăimântat. Hong Kong-ul poate fi o lumină călăuzitoare pentru China continentală, astfel că înainte ca Hong Kong-ul să schimbe China, Partidul Comunist va face totul pentru a schimba Hong Kong-ul.

Pentru mai multe ştiri publicate de China Necenzurată, vizitaţi site-ul: youtube.com/ntdchinauncensored

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii