China o arestează pe mama unui virusolog chinez refugiat în SUA, care a îndrăznit să vorbească despre originile virusului Wuhan

Dr. Yan Limeng
Dr. Yan Limeng (The Epoch Times)

Regimul comunist de la Beijing a arestat-o recent pe mama unui virusolog chinez care a acuzat China de acoperire a pandemiei virusului Wuhan.

Dr. Yan Limeng, medic chinez care lucra în Hong Kong şi a decis să se refugieze în SUA, a confirmat arestarea mamei sale pentru The Epoch Times pe 5 octombrie, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

Yan, care a fugit din Hong Kong şi a solicitat azil în Statele Unite în aprilie, este co-autoarea unei lucrări care susţine că „trăsăturile biologice” ale virusului Wuhan sugerează că nu este natural. Studiul nu a fost evaluat de colegi.

Cercetător postdoctoral la Universitatea din Hong Kong, Yan a lucrat în agenţia de sănătate publică a universităţii, care efectua cercetări despre virusul Wuhan pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

La 31 decembrie anul trecut, după ce autorităţile chineze au recunoscut existenţa a zeci de cazuri de infecţie în Wuhan, liderul echipei lui Yan Limeng i-a cerut să efectueze o „investigaţie secretă” în China continentală, a spus ea într-un interviu anterior, cerându-i, însă, să nu „treacă linia roşie”.

Investigaţia pe care Limen a făcut-o în China a condus-o la concluzia că situaţia era mult mai sumbră decât recunoştea regimul comunist şi a început să furnizeze în secret informaţii lumii occidentale.

Lucrurile au degenerat în timp. Temându-se de represalii pentru activitatea sa din China, a fugit din Hong Kong, care căzuse sub control chinez. Autorităţile chineze i-au ameninţat familia în China continentală, în timp ce poliţia din Hong Kong începuse să ceară informaţii despre ea de la prieteni, susţinând că este „implicată într-un dosar penal”, potrivit propriilor declaraţii.

Comunitatea ştiinţifică a respins afirmaţiile sale, după ce Limeng a legat originile virusului de un laborator din Wuhan în cea mai recentă lucrare a sa, unii numind raportul "speculativ".

Twitter i-a blocat în scurt timp contul.

Universitatea din Hong Kong a recunoscut că Yan Limeng a lucrat la universitate, dar a respins oricare dintre „părerile şi opiniile” din trecut sau din prezent ale lui Yan Limeng, într-o declaraţie din 11 iulie, după primul ei interviu cu mass-media americană.