China pare să se pregătească pentru colapsul regimului din Coreea de Nord

Poliţia paramilitară chineză în timpul unei "demonstraţii de forţă", la Urumqi, în provincia Xinjiang, la 29 iunie 2013.
Poliţia paramilitară chineză în timpul unei "demonstraţii de forţă", la Urumqi, în provincia Xinjiang, la 29 iunie 2013. (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Beijingul a creat un plan de urgenţă pentru a combate consecinţele unui posibil colaps al regimului din Coreea de Nord, formând mai multe echipe speciale, anunţă ziarul japonez, Kyodo News.

Kyodo, citând mai multe documente militare ale Beijingului, susţine că Armata de Eliberare Populară a Chinei a cerut, la câteva luni după al treilea test nuclear al Phenianului desfăşurat în luna februarie, o sporire a capacităţilor de supraveghere şi pază de-a lungul graniţei dintre China şi Coreea de Nord. Măsurile de precauţie ar fi necesare pentru oprirea posibilului flux de refugiaţi, ce ar putea fi provocat de căderea regimului Kim Jong-un.

Măsurile includ înfiinţarea unui număr mare de echipe de grăniceri, inclusiv o echipă de „recunoaştere” responsabilă cu adunarea informaţiilor, o „echipă de inspecţie” pentru a investiga noii veniţi, o „echipă de blocaj” responsabilă cu oprirea persoanelor periculoase sau indezirabile şi o „echipă armată” pentru a contracara forţele inamice.

Documentele arată că Beijingul vrea să instaleze, de-a lungul graniţei, mai multe tabere cu o capacitate de 1.500 de persoane. Fluxul mare de refugiaţi ar putea fi provocat de un atac asupra Coreei de Nord din partea forţelor străine.

Oricărei personalităţi politice sau militare nord-coreene ar trebui să i se asigure protecţie, dar ar trebui de asemenea ca acestea să fie monitorizate pentru a le împiedica să întreprindă activităţi subversive împotriva intereselor Chinei.

Un alt scenariu inclus în documente descrie posibilitatea ca o „putere militară”, precum Statele Unite, să treacă graniţa folosind un pretext precum „combaterea terorismului”.

Într-o astfel de situaţie, negocierile diplomatice vor fi favorizate dar în cazul în care acestea vor eşua, China ar trebui să-şi închidă graniţele şi să lanseze atacuri cibernetice menite să oprească reţelele de comunicaţii, conform documentelor.

Documentele nu menţionează concret numele Coreei de Nord, ci fac referire la ea folosind denumiri mai puţin specifice, precum „vecinul nord-estic al ţării noastre”, a mai precizat ziarul nipon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe