China recunoaşte că vaccinul său anti-COVID este apă de ploaie. Încearcă să combine mai multe vaccinuri pentru a spori eficacitatea

O doză de vaccin Sinovac în Yogyakarta, Indonezia, 2 martie 2021
O doză de vaccin Sinovac în Yogyakarta, Indonezia, 2 martie 2021 (Ulet Ifansasti/Getty Images)

Centrul de Control al Bolilor din China (CCB) - agenţia responsabilă de administrarea focarelor de infecţie - a anunţat că ia în calcul combinarea vaccinurilor şi modificarea secvenţei dozelor pentru a spori eficacitatea vaccinurilor produse de companiile farmaceutice chineze.

Pe măsură ce diverse ţări au achiziţionat vaccinuri produse de compania Sinopharm şi l-au folosit în programele de vaccinare naţionale împotriva COVID-19, tot mai multe date arată că vaccinul Sinovac este ineficient în lupta împotriva virusului Wuhan.

Anunţul Centrului de Control al Bolilor reprezintă primul incident în care regimul comunist recunoaşte deschis ineficienţa vaccinului produs de China împotriva virusului Wuhan.

Financial Times arată că Gao Fu, şeful CCB, a declarat public că agenţia se gândeşte la o soluţie în ceea ce priveşte problema eficacităţii scăzute a vaccinurilor existente, potrivit presei locale. Într-o postare pe Weibo, acum indisponibilă, influentul cont „Vaccines and Science” a notat că afirmaţiile lui Gao sunt „foarte sincere”. Dar a reamintit, de asemenea, cititorilor că administrarea dozei era importantă pentru protejarea chinezilor.

Citiți și Efectul ciudat al vaccinurilor Sinovac: Ţările care îl folosesc raportează creşterea numărului cazurilor de Covid

China a administrat 65 de milioane de doze în toată ţara până la mijlocul lunii martie.

Gao a propus combinarea diferitelor vaccinuri, precum şi modificarea secvenţei de doze - schimbarea numărului şi cantităţii de doze şi a intervalului dintre ele.

Unele dintre postările de pe reţelele de socializare WeChat despre remarcile lui Gao au fost rapid cenzurate.

„Este prima dată când un oficial guvernamental a recunoscut public temerile referitoare la eficacitate”, a declarat Yanzhong Huang, oficial senior în domeniul sănătăţii globale la Consiliul pentru relaţii externe.

Spre deosebire de alţi producători de vaccinuri, China nu a făcut publice datele din studiile de fază 3, ceea ce a condus la acuzaţii de lipsă de transparenţă cu privire la eficacitatea vaccinului şi efectele sale adverse.

Orice nouă strategie va avea efecte în cele peste 20 de ţări cărora China le furnizează vaccin. Din martie, China a furnizat 40 de milioane de doze în străinătate.

Chile se confruntă cu un alt val Covid din noile tulpini, în ciuda vaccinării cu Sinovac. Eficacitatea primei doze de vaccin Sinovac a fost de doar 3%, comparativ cu 56% - rata eficacităţii după a doua doză.

Gao a sugerat, de asemenea, combinarea diferitelor vaccinuri. Deocamdată, principalele doze aprobate pentru utilizare în China sunt vaccinuri tradiţionale cu „virus neactivat” produse de Sinopharm, Sinovac şi alte grupuri interne.

Sinopharm susţine că are o rată de eficacitate de 79%, similar cu cea realizată recent de compania AstraZeneca în studiile sale din SUA. Cu toate acestea, în timp ce AstraZeneca şi-a revizuit ratele după ce s-a confruntat cu critici pentru publicarea de date incomplete, nici Sinopharm şi nici celelalte companii farmaceutice ale regimului comunist chinez nu au publicat datele de fază 3 în ciuda programului de vaccinare masiv din China.

Vaccinul CoronaVac, cunoscut şi sub numele de Sinovac, produs de compania Sinovac Biotech, are o rată de eficacitate globală de 50,66% (după rapel) la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, potrivit documentelor publicate de un grup de experţi din Hong Kong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură