China reduce furtul de proprietate intelectuală, dar intensifică hackingul în sectorul militar al SUA

(Getty Images)

În ciuda semnării unui “armistiţiu digital” cu Statele Unite în 2015, care interzice hackuirea companiilor private, recent, China a dat undă verde unui număr mare de atacuri cibernetice împotriva contractorilor americani în domeniul apărării, precum şi împotriva altor ţinte, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Şi, ţinând cont de amplificarea tensiunilor comerciale sino-americane, se presupune că aceste tipuri de atacuri se vor intensifica, potrivit publicaţiei Wired. Astfel, un grup de hackeri finanţat de statul chinez a infiltrat recent un contractor al Marinei SUA şi a furat sute de GB de informaţii legate de submarine şi arme subacvatice, care probabil au fost predate până acum armatei chineze.

După cum a precizat o sursă pentru Wired, China a dat înapoi în privinţa furtului de proprietate intelectuală, după cum a promis să o facă când a semnat “armistiţiul”. Dar a compensat “pierderea” prin dublarea acţiunilor de achiziţionare a informaţiei militare americane.

“De fapt, China a renunţat destul de mult la furtul de proprietate intelectuală, dar în ceea ce priveşte secrete în domeniul schimburilor militare, pregătiri militare, comunicaţii prin satelit, orice implică abilitatea SUA de a-şi menţine avantajul în sectorul cibernetic sau militar, China s-a concentrat pe acele ţinte”, a afirmat David Kennedy, director general al firmei specializate în monitorizarea ameninţărilor Binary Defense Systems. Kennedy a lucrat anterior la NSA şi în cadrul unităţii de informaţii şi semnale ale Marinei SUA. “Şi, apropo, SUA face aceleaşi lucruri”, a adăugat el.

Recent, analiştii de la Symantec au publicat o cercetare privind monitorizarea unei serii de atacuri desfăşurate de presupuşi hackeri chinezi în perioada noiembrie 2017 – aprilie 2018. Cercetătorii au numit grupul de hackeri suspecţi “Thrip” iar ceea ce au descoperit este destul de tulburător. Grupul Thrip, pe care analiştii de la Symantec l-au monitorizat începând cu 2013, a învăţat cum “să se ascundă în văzul lumii” prin folosirea unui malware prefabricat pentru a se infiltra în reţele şi apoi pentru a manipula controalele administrative fără să tragă vreun semnal de alarmă. Folosirea de programe mai puţin disponibile pe piaţă face ca grupul să fie mai greu de identificat. Totuşi, echipa Symantec a găsit dovezi privind intruziuni în anumite companii de telecomunicaţii din Asia de Sud-est, într-o companie americană de imagistică geospaţială, în câteva companii care administrează sateliţi privaţi, inclusiv o firmă americană şi, nu în ultimul rând, în reţeaua unui contractor în sectorul american al apărării.

În plus, una dintre cele mai alarmante descoperiri făcute de Symantec: cercetătorii companiei au aflat că hackerii au reuşit să obţină control operaţional asupra unui satelit aflat pe orbită, obţinând astfel abilitatea de a “submina fluxul de date” sau traiectoria satelitului.

“Este înfricoşător”, a afirmat Jon DiMaggio, analist în domeniul ameninţărilor cibernetice la Symantec.

DiMaggio, care conduce cercetarea referitoare la grupul Thrip, a adăugat că hackerii s-au aflat de asemenea “pe partea operaţională” atât în cazul atacului asupra companiei specializate în imagistică geospaţială, cât şi în cazul atacului asupra companiilor de telecomunicaţii”.

Toţii ar trebui să fim îngrijoraţi de amplificarea hackingului îndreptat împotriva contractorilor din domeniul apărării din cauză că, după cum explica o sursă Wired, uneori o intensificare a atacurilor digitale poate precede un conflict armat.

“Hackingul poate fi folosit ca un semn de forţă în multe cazuri, pentru a spune ‘Hei, nu suntem mulţumiţi şi vă vom face probleme’”, a precizat Kennedy. “Ei vor folosit acest lucru ca prim pas, în loc să trimită avioane de luptă sau asemănător”.

“Toate aceste piese se potrivesc. Este în mod sigur o operaţiune planificată”, a adăugat DiMaggio de la Symantec, făcând referire la grupul Thrip.

Bineînţeles, susţine Zero Hedge, China are multe opţiuni pentru a răspunde SUA pe măsura înrăutăţirii războiului comercial cu preşedintele american Donald Trump, inclusiv aşa-numita “opţiune nucleară”: renunţarea la titlurile de trezorerie americane. Armata chineză se află în urma SUA în ceea ce priveşte armele de foc, dar guvernul comunist de la Beijing reduce rapid această diferenţă şi provocările sale din Marea Chinei de Sud ar putea duce la deteriorarea suplimentară a relaţiei deja tensionate dintre cele două mari superputeri.