China respinge un plan de salvare a locuinţelor în valoare de 1.000 de miliarde USD propus de FMI
Autorităţile chineze au respins o propunere făcută de Fondul Monetar Internaţional (FMI) de a utiliza fonduri ale guvernului central pentru a finaliza locuinţele neterminate, dând astfel o lovitură speranţelor pentru un sprijin mai energic acordat unei industrii care a fost o frână majoră pentru economia statului comunist.
FMI a solicitat Chinei să utilizeze resurse fiscale "unice" pentru a finaliza şi livra proprietăţile pre-vândute sau pentru a compensa cumpărătorii de locuinţe, conform unei analize anuale, publicate vineri, a celei de-a doua economii ca mărime a lumii. Analiza a estimat costul la echivalentul a 5,5% din produsul intern brut al Chinei pe o perioadă de patru ani, potrivit Bloomberg.
Aceasta ar însemna aproape 1.000 de miliarde de dolari pe baza PIB-ului de anul trecut, conform calculelor Bloomberg. Este o soluţie pe care China aproape că a exclus-o într-un răspuns oficial inclus în raport.
"Credem că ar trebui să continuăm să aplicăm principiile bazate pe piaţă şi pe statul de drept în finalizarea şi livrarea acestor unităţi", a declarat Zhang Zhengxin, director executiv al FMI pentru China, care a fost ales în cadrul fondului de guvernul de la Beijing.
"Ar fi nepotrivit ca guvernul central să ofere în mod direct sprijin fiscal, din cauză că acest lucru ar putea duce la aşteptări de salvare viitoare din partea guvernului şi, prin urmare, la riscuri morale", a spus Zhang.
Evaluarea FMI face aluzie la amploarea provocării cu care se confruntă China, şi anume o încetinire prelungită a sectorului imobiliar, dar rămâne reticentă în ceea ce priveşte declanşarea unui stimulent fiscal de amploare sau extinderea unei linii de salvare pentru piaţă. Fondul a declarat că a pregătit raportul personalului său în luna iulie, în urma discuţiilor cu oficialii chinezi care s-au încheiat la sfârşitul lunii mai.
Comentariile lui Zhang sunt "oarecum dezamăgitoare", a declarat Michelle Lam, economistă la Societe Generale SA, susţinând că guvernul chinez va trebui în cele din urmă să se abată de la abordarea sa şi să intensifice sprijinul politic pentru piaţa imobiliară dacă situaţia continuă să se deterioreze.
În ultimii doi ani, dificultăţile din sectorul imobiliar din China au devenit cel mai mare obstacol în calea creşterii economice. Abordarea Beijingului pare să fi oferit doar un ajutor suficient pentru a se asigura că ajustarea pieţei nu scapă de sub control sau nu declanşează o criză financiară.
Autorităţile comuniste nu au fost dispuse să acorde mai mult sprijin sectorului imobiliar, în parte din cauza determinării liderilor de vârf de a transfera motorul de creştere al economiei de la sectorul imobiliar la tehnologie şi producţie.
Guvernul de la Beijing a îndemnat băncile să acorde împrumuturi dezvoltatorilor şi proiectelor imobiliare blocate, fără a oferi însă finanţare directă.
În mai, oficialii au prezentat cel mai mare pachet de salvare de până acum. Acesta conţine un fond de 300 de miliarde de yuani (42 de miliarde de dolari) al Băncii Centrale care încearcă să ajute administraţiile locale să cumpere locuinţe finalizate, dar nevândute şi să le transforme în locuinţe subvenţionate.
Această măsură este menită să reducă inventarul masiv de locuinţe, dar a fost cu mult sub suma de 1.000 până la 5.000 de miliarde de yuani, care, potrivit unor analişti, ar fi fost necesară pentru a oferi o soluţie decisivă.
"Este foarte puţin probabil ca guvernul să îşi schimbe politica peste noapte", a declarat Serena Zhou, economist principal pentru China la Mizuho Securities Asia Ltd.
Dezvoltatori insolvabili
Pe lângă fondurile necesare pentru a ajuta la absorbţia locuinţelor neterminate, FMI a reiterat apelul ca guvernul să accelereze "rezoluţia" sau lichidarea dezvoltatorilor insolvabili şi să permită ca preţurile locuinţelor să fie mai flexibile.
"Aceasta va atenua riscul unei contracţii mai mari şi mai prelungite a investiţiilor imobiliare şi va contribui la restabilirea încrederii şi la stimularea consumului, sporind astfel creşterea şi veniturile fiscale pe termen mediu", a declarat Fondul.
Personalul FMI efectuează vizite periodice în statele membre, care includ întâlniri cu oficialii locali, după care prezintă consiliului executiv al Fondului un raport însoţit de o analiză pentru discuţii. O consultare în temeiul articolului IV se încheie cu prezentarea punctelor de vedere ale consiliului către autorităţile ţării şi cu publicarea acestora.
În întreaga ţară, zeci de milioane de apartamente care sunt deja vândute familiilor încă nu au ajuns în mâinile proprietarilor din cauză că dezvoltatorii imobiliari în dificultate nu sunt în măsură să le finalizeze, conform estimărilor economiştilor, inclusiv Lu Ting de la Nomura Holdings Inc.
În consecinţă, sentimentul cumpărătorilor de locuinţe a avut de suferit, din cauză că oamenii se tem să nu achiziţioneze proprietăţi doar pentru a afla că nu vor locui niciodată acolo.
Deflaţie, subvenţii
Separat, FMI a avertizat cu privire la "riscuri semnificative de scădere" a perspectivelor inflaţioniste ale Chinei, afirmând că "un şoc negativ al cererii interne pe fondul unor niveluri ridicate ale datoriei ar putea declanşa o perioadă de deflaţie susţinută".
În plus, Fondul estimează că PIB-ul real în 2029 ar putea fi cu 5,4% mai mic într-un scenariu de deflaţie prelungită - sau o perioadă de scădere a preţurilor - în care inflaţia de bază rămâne la minus 0,1% cinci ani. Aceasta ar putea duce, de asemenea, la o creştere mai lentă în rândul partenerilor comerciali ai Chinei.
În plus, Fondul a solicitat Chinei să reducă utilizarea extensivă a politicilor industriale, care, în opinia să, pot crea repercusiuni comerciale semnificative.
Potrivit FMI, China a adoptat aproximativ 5.400 de subvenţii între 2009 şi 2022, două treimi din măsurile introduse de toate economiile din Grupul celor 20 la un loc. Exporturile chineze de produse subvenţionate sunt cu 1% mai mari decât cele de produse nesubvenţionate, mai estimează Fondul.
Beijingul a răspuns sugestiilor afirmând că ascensiunea industriilor sale emergente, cum ar fi vehiculele electrice, este determinată de inovarea companiilor şi nu de subvenţii, potrivit declaraţiei lui Zhang.