China, Rusia şi Iran încheie exerciţii militare comune în Golf, chiar înaintea vizitei lui Xi Jinping în Rusia

China, Rusia şi Iran încheie exerciţii militare comune în Golful Oman
China, Rusia şi Iran încheie exerciţii militare comune în Golful Oman (Youtube - captură ecran)

Administraţia Biden şi Consiliul Naţional de Securitate afirmă că au monitorizat îndeaproape mai multe zile de exerciţii navale comune rare între China, Rusia şi Iran, desfăşurate în Golful Oman, potrivit zerohedge.

Exerciţiile "Security Bond-2023" au avut loc săptămâna trecută, de miercuri până sâmbătă, şi s-au concentrat pe aprofundarea "cooperării practice între forţele navale ale ţărilor participante... şi injectarea de energie pozitivă în pacea şi stabilitatea regională", potrivit Ministerului chinez al Apărării. Aliaţii au confirmat că exerciţiile s-au încheiat sâmbătă.

Presa de stat iraniană, precum şi cea rusă, au publicat şi difuzat imagini cu exerciţiile, care au implicat manevre comune ale navelor de război, desfăşurarea de avioane şi trageri de artilerie ziua şi noaptea.

Purtătorul de cuvânt al NSC, John Kirby, a indicat în declaraţiile de presă de vineri că SUA nu este îngrijorată în mod deosebit de aceste exerciţii.

"Le vom urmări, le vom monitoriza, evident, pentru a ne asigura că nu există nicio ameninţare care să rezulte din acest exerciţiu de antrenament pentru interesele noastre de securitate naţională sau ale aliaţilor şi partenerilor noştri din regiune", a declarat el pentru CNN, adăugând însă că "naţiunile se antrenează. Noi o facem tot timpul. O vom urmări cât de bine putem".

Potrivit The Wall Street Journal, "totuşi, exerciţiul este semnificativ mai mic decât cele ancorate de armata americană, care încheie un exerciţiu naval de 18 zile în Orientul Mijlociu, la care participă alte 42 de naţiuni, inclusiv Israel, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite".

Deşi nu este prima dată când ruşii şi chinezii se antrenează împreună în regiunea Golfului Persic sau în apropierea acestuia, este un alt semn de aprofundare a cooperării după ce şi-au declarat "parteneriatul fără limite" în februarie 2022.

Momentul desfăşurării exerciţiilor a venit, de asemenea, cu câteva zile înainte ca preşedintele chinez Xi Jinping să sosească la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi despre posibilele căi spre negocieri de pace.