China sancţionează un oficial lituanian pentru că a vizitat Taiwanul

Miliţieni chinezi în Shanghai, China
Miliţieni chinezi în Shanghai, China (Hu Chengwei/Getty Images)

Ministerul chinez de Externe a declarat vineri că a impus sancţiuni ministrului adjunct lituanian al Transporturilor şi Comunicaţiilor, Agne Vaiciukeviciute, pentru că a vizitat Taiwanul, aceasta fiind cea mai recentă evoluţie în conflictul diplomatic cu această ţară din Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Ministerul de Externe chinez a declarat că Beijingul va suspenda, de asemenea, legăturile cu ministerul lui Vaiciukeviciute şi cooperarea în domeniul transporturilor cu Lituania, o mică republică baltică.

Ministerul lituanian al Transporturilor şi Comunicaţiilor a declarat că nu a primit nicio informaţie oficială cu privire la acest subiect şi a refuzat să facă alte comentarii.

China revendică Taiwanul autoguvernat democratic ca teritoriu al său şi este împotriva vizitelor politicienilor străini pe insulă. Taiwanul respinge pretenţiile Chinei.

Recenta consolidare a relaţiilor Lituaniei cu Taiwanul a înfuriat Beijingul şi a dus la scăderea exporturilor lituaniene către China în primul trimestru al acestui an până aproape de zero.

Vaiciukeviciute a declarat vineri, pe Twitter, că a vizitat trei oraşe şi două porturi maritime şi a avut 14 întâlniri în Taiwan pe o perioadă de cinci zile.

"O săptămână productivă în Taiwan, căutând mai multe modalităţi de cooperare în domeniul transporturilor LT cu companiile maritime, de transport maritim şi aerian TW", a scris ea pe Twitter, referindu-se la Lituania şi Taiwan prin abrevierile lor.

Vaiciukeviciute a vizitat Taiwanul la câteva zile după preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Ca răspuns la vizita lui Pelosi, China a lansat exerciţii militare masive în jurul Taiwanului, a aplicat sancţiuni împotriva lui Pelosi şi a impus restricţii comerciale cu Taiwanul.

Când ministrul adjunct lituanian al Economiei şi Inovării, Jovita Neliupsiene, a vizitat Taipei în iunie, aceasta a declarat că Lituania intenţionează să deschidă un birou de reprezentare în Taiwan în septembrie.

Lituania a fost supusă unei presiuni susţinute din partea Chinei pentru a anula o decizie de anul trecut care permitea Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto în capitala Vilnius sub propriul nume.

China a retrogradat relaţiile diplomatice cu Lituania şi a făcut presiuni asupra multinaţionalelor pentru a rupe legăturile cu aceasta.

În ianuarie, Uniunea Europeană a lansat o contestaţie la Organizaţia Mondială a Comerţului, acuzând China de practici comerciale discriminatorii împotriva Lituaniei şi susţinând că acest lucru ameninţă integritatea pieţei unice a UE.

China a declarat că a respectat întotdeauna normele OMC şi că problema sa cu Lituania este de natură politică, nu economică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe