China se opune unei noi anchete privitoare la originea virusului Wuhan

Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei
Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei (Alex Wong / AFP / Getty Images)

China se opune eforturilor internaţionale de a continua anchetarea originii virusului Wuhan, în ciuda faptului că, după mai mult de 18 luni de la apariţia focarului, nu a fost capabilă să indice un pacient zero şi un mod de apariţie a virusului la oameni.

„Planul privind a doua fază a studiului originii propus de Secretariatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este în contradicţie cu poziţia Chinei şi a multor altor ţări în această privinţă”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian. „Suntem îngrijoraţi de politizarea problemei de către anumite ţări”.

Declaraţia întăreşte opoziţia Beijingului faţă de examinarea reală a ipotezei potrivit căreia virusul Wuhan nu a apărut spontan în natură sărind bariera speciilor de la liliac la oameni, şi că ar fi fost scurs din Institutul de Virusologie Wuhan, unde se făceau experimente pe scară largă pe coronavirusuri de liliac.

Citiți și Virusul Wuhan, arme şi spionaj masiv: Un dezertor chinez de nivel foarte înalt ar fi în SUA, colaborând cu DIA

După numeroase presiuni din partea comunităţii internaţionale la o conferinţă anuală a OMS ţinută în mai anul trecut, China a trebuit să permită o echipă a OMS să investigheze originea virusului Wuhan la faţa locului. Cu toate acestea, echipa nu a beneficiat de independenţă, iar regimul de la Beijing a şters numeroase date primare înaintea vizitei, care a avut loc în februarie 2021.

Concluziile raportului echipei - extrem de contestate de comunitatea internaţională - susţineau că este „extrem de puţin probabil” ca pandemia să fi început ca o scurgere a virusului Wuhan din laborator. Concluzia a fost repudiată de numeroşi oameni de ştiinţă, de Statele Unite şi de guvernele aliate, iar, mai nou, chiar de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„A existat o presiune prematură pentru a reduce una dintre opţiuni, cum ar fi teoria [scurgerilor n.r.] de laborator”, a spus Tedros săptămâna trecută. „Dacă obţinem informaţii complete, putem exclude aceste informaţii. Deci, una dintre provocări, din nou, este, ştiţi, o provocare a accesului şi, de asemenea, a transparenţei în ceea ce priveşte ipoteza”.

Citiți și WSJ: Experţi în editare genetică subliniază dovezi "zdrobitoare" ale manipulării genetice a virusului Wuhan în laborator

Poziţia adoptată de directorul OMS care aproape a criticat deschis regimul comunist chinez este în totală opoziţie faţă de poziţia pe care a adoptat-o în primele luni ale pandemiei, când eşecul OMS de a mustra public Beijingul pentru lipsa de transparenţă cu privire la criza emergentă de sănătate publică a stârnit indignare internaţională şi suspiciuni de corupţie la nivelul conducerii OMS.

Această schimbare de atitudine, survenită după ce presa internaţională a început şi ea să acrediteze teoria scurgerii din laborator a virusului Wuhan, a iritat oficialii chinezi. "China a prezentat date brute care necesită o atenţie specială, articol cu articol, atunci când misiunea comună ancheta studiul originii în China", a insistat Zhao vineri. „Experţii străini au declarat în mai multe rânduri că grupul de experţi a avut acces la cantităţi mari de date şi informaţii şi înţelege pe deplin că unele date nu pot fi copiate sau preluate în străinătate, din motive de confidenţialitate”.

Citiți și Daily Mail: China se pregăteşte de şase ani pentru un nou război mondial cu arme biologice

Peter Daszak - un membru al echipei OMS care a investigat originea virusului în China deşi era într-un conflict evident de interese, organizaţía sa, EcoHealth Alliance, fiind canalul prin care mai multe organizaţii din SUA finanţau cercetările efectuate pe coronavirusuri de liliac ale Chinei - a recunoscut că membrii echipei pur şi simplu i-au întrebat pe oficialii chinezi dacă Institutul de Virusologie din Wuhan ar fi fost originea virusului. La răspunsul negativ dat de aceştia, echipa a acceptat versiunea oficială chineză, fără a mai face alte cercetări.

Citiți și Pentagonul a finanţat programele de manipulare genetică a coronavirusurilor la Institutul din Wuhan cu 39 de milioane USD - anchetă

„Le-am pus întrebări dure. (...) Iar răspunsurile pe care le-au dat ni s-au părut credibile - corecte şi convingătoare”, a declarat Peter Daszak, preşedintele Alianţei EcoHealth, care finanţa cercetările din Institutul de Virusologie din Wuhan, la o emisiune a programului 60 minutes, în martie.