China se pregăteşte pentru un nou val masiv de cazuri de COVID

Medici din China in timpul crizei de coronavirus (Epoch Times România)
D.B.
25.05.2023

Cazurile de Omicron, varianta XBB, se înmulţesc în China, formând un nou val care se aşteaptă să atingă un nivel de aproximativ 65 de milioane de cazuri săptămânal până la sfârşitul lunii iunie, potrivit Fortune Well.

Cazurile de infecţii vor ajunge probabil la 40 de milioane pe săptămână până la sfârşitul lunii, a declarat Zhong Nashan, consilier superior pe probleme de sănătate, în faţa participanţilor la o conferinţă de biotehnologie din Guangzhou, potrivit Bloomberg.

Valul ar putea să crească şi să devină al doilea cel mai mare din ţară, susţin experţii. Potrivit acestora, va fi însă mult mai slab în comparaţie cu primul val major din ţară, de la sfârşitul anului trecut, în timpul căruia aproximativ 37 de milioane de persoane au fost infectate într-o singură zi - 20 decembrie.

Un val de cazuri "în mare parte invizibil"

XBB, "primul grup major de variante COVID cu un grad ridicat de a eluda imunitatea", "va mătura China", dar valul va fi "în mare parte invizibil" din cauza ratelor scăzute de testare şi raportare, a declarat Raj Rajnarayanan, decan adjunct de cercetare şi profesor asociat la Institutul de Tehnologie din New York, campusul din Jonesboro, Arkansas, şi unul dintre cei mai buni urmăritori de variante COVID.

Când vine vorba de variantele XBB, "restul lumii le-a văzut pe toate". Dar, până de curând, "China nu a făcut-o", spune el, adăugând că ţara are o populaţie semnificativă cu un risc ridicat de consecinţe grave în urma COVID din cauza vârstei, a stării imunitare şi a afecţiunilor comorbide.

Circulaţia crescută a variantelor XBB în China - şi în alte părţi - este probabil să aibă ca rezultat evoluţia unor noi variante XBB, a afirmat Rajnarayanan. Până în prezent, subvariantele XBB au rămas relativ inofensive pentru cei care nu prezintă un risc crescut de îmbolnăvire severă, potrivit celui mai recent raport de situaţie al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat joi.

Înapoi la controale regulate?

Rămâne de văzut dacă numărul spitalizărilor va creşte în China, au declarat Rajnarayanan şi colegul său care urmăreşte variantele, Ryan Gregory - un biolog canadian.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca spitalizările să crească dacă variantele care combină transmisibilitatea XBB cu afectarea pulmonară a Delta se răspândesc, în China sau în altă parte. Experţii au în vizor variantele care au o mutaţie în proteina Spike ce ar putea provoca un astfel de fenomen. Până în prezent, variantele cu mutaţii cu semnătura Delta încă mai persistă în Noua Zeelandă şi în Uniunea Europeană, menţionează Rajnarayanan.

Evoluţia unei veritabile combinaţii XBB-Delta nu este însă o fatalitate, spune Rajnarayanan.

Şi, cu toate că virusul este capabil să se schimbe în orice moment, evoluând într-o versiune mai letală a sa, până acum nu a făcut-o - iar şansele ca acest lucru să se întâmple nu sunt mai mari în China decât în restul lumii, unde virusul se răspândeşte necontrolat, a declarat, pentru Fortune, Ali Mokdad, profesor la Institutul pentru Măsurători şi Evaluare în domeniul Sănătăţii (IHME) din cadrul Universităţii Washington.

În timp ce precauţia este întotdeauna justificată atunci când vine vorba de COVID, oamenii de pretutindeni trebuie "să se întoarcă pentru controale regulate şi să-şi aducă la vaccinare copiii", a specificat Mokdad, adăugând că precauţiile COVID "au salvat o mulţime de vieţi".

"Este timpul să ne întoarcem la normal şi să ne asigurăm că nu se face în detrimentul altor programe de prevenire", a mai declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor