China sfidează sancţiunile americanilor şi importa petrol iranian

(Getty Images)

Petrolierul iranian Salina a andocat în această săptămână în apropierea Beijingului la Complexul Chimic şi de Rafinare Jinxi, aparent sfidând sancţiunile americane asupra exporturilor de petrol iranian, a raportat publicaţia The Washington Times, citând date preluate de pe site-ul tankertrackers.com.

Bourse & Bazaar, un website care monitorizează evoluţiile economice din Iran, a raportat documente de referinţă privind livrările, care au arătat că nava Suezmax de mărime medie ce aparţine Companiei Naţionale Iraniene Petroliere a plecat din Iran în 2 mai şi a ajuns în 20 iunie lângă portul Jinzhou, situat în apropierea Beijingului.

Se aşteaptă ca alte câteva petroliere să transporte petrol în China în următoarele săptămâni.

China nu a comentat până acum rapoartele media.

În luna aprilie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că nu va mai prelungi o serie de scutiri de la sancţiunile ce vizează petrolul iranian acordate Chinei, Indiei, Japoniei, Coreei de Sud şi Turciei, avertizând că şi aceste state ar putea fi sancţionate dacă vor mai importa petrol din Teheran. Măsura face parte din campania SUA de a menţine o presiune maximă asupra iranienilor.

Petrolierul iranian aparent a pornit spre China în 2 mai, ziua în care trebuiau să expire scutirile acordate ţărilor mai sus menţionate care încă cumpărau petrol din Iran.

China a fost unul dintre cei mai mari clienţi ai petrolului iranian, iar Beijingul a continuat să susţină acordul nuclear încheiat între Teheran şi marile puteri în 2015, după ce Trump a decis să se retragă din el în 2018.

The Washington Times a publicat raportul în contextul summitului G20 din Japonia, unde Trump şi omologul chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească sâmbătă pentru a discuta, printre altele, despre Iran şi războiul comercial dintre ţările lor.

Tensiunile s-au amplificat recent între Teheran şi Washington după ce Gărzile Revoluţionare Islamice Iraniene au doborât o dronă americană, iranienii insistând că aceasta a pătruns în spaţiul lor aerian.

Trump a aprobat iniţial o operaţiune militară, afirmând că Iranul a făcut o “greşeală foarte mare”, însă, ulterior, a anulat atacul.

Incidentul a avut loc după o serie de atacuri recente asupra unor petroliere în regiunea Golfului Persic pentru care SUA a învinuit Iranul, acesta din urmă negând acuzaţiile.

Relaţiile dintre Washington şi Teheran s-au deteriorat masiv după ce administraţia Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri cu scopul de a restricţiona semnificativ activităţile nucleare iraniene în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale. Trump a susţinut la vremea retragerii din acord că acesta este plin de breşe şi nu a acoperit problema dezvoltării programului iranian de rachete balistice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe