China şi Japonia sunt de acord să reia discuţiile între partidele lor de guvernământ, după şase ani de pauză

Premierul japonez Fumio Kishida (Youtube - captură ecran)
Redacţia
29.05.2024

China şi Japonia au convenit să reia discuţiile regulate între partidele lor de guvernământ pentru prima dată în şase ani, au declarat miercuri oficiali ai guvernului de coaliţie din Japonia, potrivit Reuters.

Legăturile dintre primele două economii asiatice au fost tensionate din cauza unor probleme, inclusiv a îngrijorărilor Japoniei cu privire la activităţile maritime ale Chinei în Mările Chinei de Est şi de Sud, precum şi a protestelor Chinei împotriva eliberării de către Japonia a apei tratate de la centrala nucleară avariată Fukushima în ocean.

Dar acordul de reluare a discuţiilor vine după ce premierul chinez Li Qiang a lăudat ceea ce el a numit o relansare a relaţiilor cu Japonia şi Coreea de Sud, aliate cu SUA, după ce liderii acestora s-au întâlnit luni la primul summit tripartit din ultimii patru ani.

Cei trei au convenit să relanseze dialogul comercial şi de securitate, amânat de tensiunile globale.

Toshimitsu Motegi, secretarul general al Partidului Liberal Democrat din Japonia, aflat la guvernare, a ajuns la acest acord în cadrul discuţiilor cu Liu Jianchao, care conduce organismul Partidului Comunist Chinez responsabil de gestionarea legăturilor cu partidele politice străine, în timpul vizitei lui Liu la Tokyo, miercuri.

Liu „a cerut în mod special să repornească dialogul între partidele de guvernământ din Japonia şi China. Secretarul general Motegi şi-a exprimat aprobarea", a declarat reporterilor Tatsuya Ito, un deputat PDL prezent la întâlnire.

Makoto Nishida, deputat din partea partenerului de coaliţie junior al PDL, Komeito, care a fost de asemenea prezent la discuţii, a confirmat că a fost luată o decizie pentru reluarea dialogului.

Detaliile privind modul şi data la care vor începe discuţiile nu au fost încă finalizate, a adăugat Ito.

Anterior, discuţiile cu partidul de guvernământ aveau loc aproximativ o dată pe an, dar au fost suspendate din 2018.

Liu, care şi-a menţinut un program încărcat de când a intrat în funcţie în 2022, alimentând aşteptările că este pregătit să devină următorul ministru de Externe al Chinei, s-a întâlnit, de asemenea, cu premierul japonez Fumio Kishida şi cu ministrul de Externe, Yoko Kamikawa, mai devreme miercuri.

Kishida i-a spus lui Liu că doreşte să construiască legături stabile şi constructive cu China şi că întâlnirile dintre membrii partidelor politice sunt importante pentru dezvoltarea relaţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor