China şi Rusia apără relaţiile comerciale cu Iranul. Resping sancţiunile americane împotriva Teheranului

(Getty Images)

China şi Rusia au respins noile sancţiuni americane împotriva Iranului şi au promis că vor menţine relaţii comerciale cu Teheranul, după ce preşedintele Donald Trump a avertizat ţările lumii să nu facă afaceri cu Republica Islamică.

“China s-a opus în mod constant sancţiunilor unilaterale şi jurisdicţiei care depăşeşte limitele”, a declarat miercuri Ministerul chinez de Externe, făcând referire la decizia luată în noaptea de luni spre marţi de către Trump pentru a reimpune sancţiuni împotriva Iranului.

“Cooperarea comercială a Chinei cu Iranul este deschisă şi transparentă, rezonabilă, echitabilă şi legală, nu încalcă niciuna dintre rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”, a mai precizat ministerul, adăugând că “drepturile legale ale Chinei ar trebui protejate”.

Beijingul are legături economice şi diplomatice strânse cu Teheranul şi este cel mai mare client al petrolului iranian, primind zilnic peste 650.000 de barili de petrol din Iran.

Cea de-a doua economie a lumii aparent se pregăteşte să achiziţioneze şi mai mult petrol, preluând astfel o mare parte a petrolului iranian pe care alte naţiuni nu îl mai cumpără din cauza pericolului sancţiunilor americane.

Companiile chineze sunt, de asemenea, interesate în proiecte de gaz şi petrol cu Iranul.

Companiile energetice chineze de stat CNPC şi Sinopec au investit miliarde de dolari în masivele câmpuri petroliere iraniene Yadavaran şi Azadeganul de Nord şi au avut în vedere participarea la alte proiecte ulterioare de dezvoltare legate de acele depozite.

În plus, CNPC este pe cale să preia partea companiei franceze Total în proiectul de gaz iranian South Pars, după ce francezii au decis să se retragă pe fondul sancţiunilor aplicate de SUA.

Iranul plănuieşte să îşi mărească producţia de pe câmpurile sale petroliere cu 400.000 de barili pe zi în 34 de proiecte, estimate la un preţ de peste 6 miliarde de dolari.

Aproximativ 12 proiecte în sectorul petrolier al Iranului au fost prezentate companiilor ruseşti Gazprom, Rosneft, Gazprom Neft, Zarubezhneft, Taftneft şi Lukoil pentru dezvoltare.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că Rusia este pregătită să menţină investiţiile în petrolul iranian la nivelul de 50 miliarde de dolari, în ciuda planurilor SUA de a reimpune sancţiuni asupra sectoarelor iraniene de gaz şi petrol în 4 noiembrie.

Rusia a afirmat marţi că este “extrem de dezamăgită de paşii făcuţi de SUA de reimpunere a sancţiunilor împotriva Iranului” şi a promis că va face tot ce este necesar pentru a proteja interesele sale economice comune cu Teheranul.

“Acesta este un exemplu clar al faptului că Washingtonul încalcă Rezoluţia 2231 a ONU (privind acordul nuclear iranian) şi dreptul internaţional”, a susţinut într-o declaraţie Ministerul rus de Externe.

Declaraţia a combătut speranţele SUA de a forţa îngenuncherea Iranului prin aplicarea de noi presiuni asupra acestuia.

“După cum a arăta experienţa pe termen lung, nu va fi posibil să obţii concesii din partea Iranului prin presiune”, potrivit Ministerului rus.

Rusia a cerut comunităţii internaţionale să salveze acordul nuclear din 2015 încheiat între marile puteri şi Iran şi să nu permită ca astfel de “realizări semnificative în diplomaţia multilaterală să fie sacrificate în numele aspiraţiilor americane de a-şi rezolva disputele politice cu Iranul”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe