China suferă de pene de curent după ce blochează importurile de cărbune australian

Nori de fum proveniţi de la o centrală pe cărbune în apropiere de Beijing, China.
Nori de fum proveniţi de la o centrală pe cărbune în apropiere de Beijing, China. (Getty Images)

Fabricile din anumite zone ale Chinei funcţionează doar la jumătate din capacitate, iar rezidenţii mai multor provincii sunt rugaţi să economisească energia electrică, deoarece autorităţile taie alimentarea cu energie electrică din cauza penuriei de cărbune în această iarnă.

În cel puţin trei provincii din China, autorităţile au ordonat limitarea consumului de energie electrică, spunând că ar putea exista lipsă de cărbune, relatează The New York Times.

În acelaşi timp, autorităţile chineze neagă vehement că penuria de energie are vreo legătură cu disputa diplomatică cu Australia, devenită în ultimele luni un adevărat război comercial energetic.

Regimul comunist chinez a interzis importurile de cărbune de la unul dintre principalii săi furnizori, pedepsind astfel Australia, care a cerut o anchetă independentă asupra originilor virusului Wuhan, ce afectează întreaga planetă. Ca urmare a întrebărilor puse de guvernul de la Canberra, China a impus taxe asupra mai multor produse australiene şi, de curând, a blocat importurile de cărbune australian, cauzând ca mărfuri de peste jumătate de miliard de dolari să stea în largul coastei chineze.

Cu toate acestea, China a recunoscut că există o problemă cu alimentarea cu energie electrică în anumite părţi ale ţării, chiar înaintea sezonului de iarnă.

„În acest moment, unele provincii nu au temporar suficientă energie electrică. Acesta este un fapt obiectiv”, a declarat în weekend, pentru NYT, autoritatea chineză care supraveghează firmele de stat.

Ca urmare a deficitului de energie electrică, unele fabrici reduc programul de lucru şi funcţionează doar două sau trei zile pe săptămână, în timp ce în unele oraşe personalul este nevoit să urce câte 20 de etaje pe scări pentru a ajunge la locul de muncă, deoarece lifturile au fost închise pentru a economisi energie electrică.

„Nu trăim o viaţă normală de când fabrica noastră funcţionează doar două zile pe săptămână şi străzile sunt întunecate noaptea”, a declarat pentru Financial Times Mike Li, care deţine o fabrică de flori din plastic în oraşul Yiwu, în estul Chinei.

Chiar dacă guvernul chinez neagă faptul că deciziile luate în războiul comercial cu Australia sunt motivul pentru lipsa cărbunelui şi penuria de energie electrică, un oficial al producătorului de stat China Huadian Corporation a declarat pentru FT că multe centrale electrice locale depind de cărbunele australian şi se chinuie acum să furnizeze surse alternative.

„Politica este pe primul loc”, a declarat oficialul pentru FT, adăugând că firma sa nu întrevede vreo imediată relaxare a controlului asupra importurilor.