China suprimă tentativele tibetane de auto-sacrificare şi reţine 70 de persoane

Suporteri tibetani ai organizaţiei 'Free Tibet' la un priveghi cu lumănări în faţa cosulatului chinez din Los Angeles, martie 2012
Suporteri tibetani ai organizaţiei 'Free Tibet' la un priveghi cu lumănări în faţa cosulatului chinez din Los Angeles, martie 2012 (Frederic J. Brown / AFP / Getty Images)

Autorităţile chineze au reţinut 70 de persoane, ca parte a iniţiativelor de eliminare a autoincendierilor din regiunile etnice tibetane, a declarat joi mass-media de stat, potrivit unui raport Reuters. În cadrul acestei represiuni s-a reţinut cel mai mare număr de suspecţi într-o operaţiune unică de până acum, pe măsură ce guvernul încearcă să oprească tulburările.

Din 2009, în mai multe regiuni etnice tibetane, aproape 100 de tibetani şi-au dat foc pentru a protesta împotriva regimului chinez, cei mai mulţi dintre ei murind din cauza rănilor lor.

În ultimele câteva luni, guvernul a abordat o nouă tactică pentru a descuraja protestele, reţinând şi condamnând oamenii pe care îi consideră a fi instigatori ai auto-incendierilor.

Cele mai recente acţiuni poliţieneşti au avut loc în provincia nord-vestică Qinghai, unde poliţia a reţinut 70 de "suspecţi", dintre care 12 au fost arestaţi în mod oficial, ceea ce înseamnă că vor fi acuzaţi, a relatat agenţia oficială de ştiri Xinhua.

China a acuzat în mod repetat pe liderul spiritual tibetan exilat Dalai Lama şi grupurile de tibetani din străinătate pentru instigarea la auto-sacrificare.

"Clica lui Dalai Lama a pus la cale şi a instigat aceste autoincendieri", a spus Lu. "Informaţii personale, cum ar fi fotografii ale victimelor, au fost trimise în străinătate pentru a promova auto-incendierile."

Beijingul îl consideră un separatist violent pe laureatul Premiului Nobel pentru pace Dalai Lama, care a fugit din China în 1959 după o revoltă eşuată împotriva regimului chinez. Dalai Lama susţine că nu doreşte decât o autonomie mai mare pentru patria sa din Munţii Himalaya.

China şi-a apărat politicile dure din Tibet, declarând că regiunea izolată a suferit din cauza sărăciei, exploatării brutale şi stagnării economice până în 1950, când trupele comuniste "au eliberat-o paşnic".

Reporterii străini nu pot intra în zonele tibetane din China, o evaluare independentă a situaţiei de acolo fiind foarte greu de realizat.