China testează noua sa rachetă ICBM


China continuă să îşi modernizeze arsenalul de rachete balistice.
China continuă să îşi modernizeze arsenalul de rachete balistice. (Getty Images)

Armata chineză a desfăşurat primul test de zbor a unei noi variante a uneia dintre rachetele sale balistice intercontinentale (ICBM), ce semnifică faptul că Beijingul îşi intensifică capacităţile sale strategice de atac împotriva SUA, conform unui raport publicat în ziarul Washington Free Beacon

Se crede că testarea noii rachete DF-31B a avut loc la 25 septembrie în Wuzhai, un loc de testare situat în centrul Chinei.

Fără a oferi detalii ale testului, purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Cynthia O. Smith, a declarat: „Continuăm să monitorizăm modernizarea armatei chineze, incluzând testele sale pentru rachete.”

Analiştii militari neguvernamentali au declarat că, probabil, noua rachetă este o armă cu rază îmbunătăţită sau cu performanţă îmbunătăţită, şi posibil să fie o versiune cu mai multe focoase a rachetei ICBM.

Un website chinez cu temă militară a identificat DF-31B că o variantă mobilă a rachetei DF-31, adaptată pentru transport pe teren accidentat sau pentru alte condiţii de transport dificile.

Rachetele mobile sunt considerate o ameninţare strategică mai mare deoarece identificarea locaţiei lor şi ţintirea lor într-un conflict este foarte dificilă. Rachetele pot fi ascunse în garaje sau peşteri pentru a evita detectarea de către sateliţi şi alţi senzori.

Conducerea chineză a spus clar în mass media de stat că forţele sale nucleare sunt dezvoltate pentru a fi folosite împotriva SUA. Ziarul The Global Times a raportat în 28 octombrie 2013 că o rachetă de atac lansată de pe un submarin împotriva SUA ar ucide între 5 şi 12 milioane de americani.

Noua rachetă DF-31B este cel mai recent adaos în arsenalul de rachete nucleare tot mai extins al Chinei, care include rachete mai vechi pe platforme fixe şi alte cinci rachete pe platforme mobile. Ele includ rachetele ICBM cu rază lungă DF-31, DF-31A şi DF-41, rachetele cu rază intermediară DF-26C şi rachete DF-21 cu rază medie. Racheta DF-21 a fost dezvoltată într-o armă nuclear-convenţională, duală ce include şi o variantă anti-navă. Se crede că o variantă a rachetei DF-21 este folosită în sistemul chinez de rachete anti-satelit.

China are aproximativ 40 de rachete DF-31 şi DF-31A, iar racheta DF-41, care este aşteptată să transporte mai multe focoase nucleare, ar urma sa devină funcţională în curând.

De asemenea, China a echipat noile sale submarine nucleare de atac cu rachete JL-2. Marina americană crede că noile submarine vor începe să patruleze în acest an.

China mai lucrează de asemenea la un aparat de atac hipersonic care este lansat de pe vârful unei rachete şi călătoreşte cu viteze extrem de mari de-a lungul limitei atmosferei Pământului. Aparatul ce planează este proiectat pentru a trimite un focos nuclear prin sistemul american strategic de apărare împotriva rachetelor.

„Ei şi-au dezvoltat o selecţie extraordinară de rachete de croazieră şi o forţă deosebită de rachete balistice”, a declarat amiralul Jonathan Greenert, şeful Operaţiunilor Navale, în cadrul unui forum de securitate desfăşurat în luna august, adăugând că într-un conflict viitor, rachetele Chinei prezintă cea mai periculoasă ameninţare.

„Dacă are loc un conflict în curtea lor, sunt puţin îngrijorat în legătură cu rachetele lor balistice, datorită razei lor”, a declarat Greenert.

La sfârşitul lunii iulie, China a desfăşurat un test de zbor pentru o rachetă DF-31A, cel de-al patrulea test al acestei noi rachete în ultimii 2 ani.

Ultimul test, care nu a fost anunţat de guvernul chinez, evidenţiază extinderea secretă a forţelor nucleare strategice ale Beijingului.

Rick Fisher, un analist ce monitorizează îndeaproape armata chineză, a spus că testarea unei noi variante a rachetei DF-31 ar trebui să fie îngrijorătoare pentru oficialii securităţii americane.

„Apariţia unei a treia versiuni a rachetei DF-31 ridică întrebarea dacă există o versiune cu multiple focoase nucleare”, a spus Fisher, care lucrează la Centrul Internaţional pentru Evaluare şi Strategie.

Fisher a adăugat că DF-31B ar putea de asemenea să fie o rachetă pe platformă fixă sau una special proiectată pentru aşa numitul ‚Mare Zid Subteran’ al Chinei – o reţea de 4.800 de km de tuneluri şi facilităţi nucleare subterane ce a fost dezvăluită pentru prima dată cu câţiva ani în urmă.

„China are un trecut în folosirea de sisteme cu focoase nucleare în cadrul programelor cu rachete multiple”, a spus el. „Apariţia unor focoase nucleare multiple pe racheta DF-41 ar putea indica faptul că noile versiuni ale DF-31 ar putea fi de asemenea echipate în acest fel. Dacă este adevărat, atunci acest lucru va accelera dezvoltarea Chinei în privinţa sistemului de focoase nucleare.

Testarea unei a treia variante a rachetei DF-31, alături de programul Moscovei de modernizare a armelor nucleare „pune o mare presiune asupra Washington-ului ca acesta să ia măsuri pentru a moderniza mijloacele de intimidare nucleară ale Americii”, a adăugat Fisher.

Cel mai recent raport anual al Pentagonului asupra armatei chineze susţine că aceasta „continuă să îşi modernizeze forţele sale nucleare prin îmbunătăţirea rachetelor balistice intercontinentale pe platforme fixe (ICBM) şi prin adăugarea unor sisteme de lansare mobilă.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe