China testează un nou avion de luptă în timpul vizitei lui Obama în Beijing



Avionul de luptă chinez de tip stealth J-20.
Avionul de luptă chinez de tip stealth J-20. (Captură Foto)

Armata chineză a urmărit să transmită un mesaj al agresiunii şi puterii militare, în cadrul summitului economic asiatic din Beijing şi a efectuat această săptămână câteva teste de zbor ale unui nou avion de luptă de tip stealth. Testele au avut loc în contextul în care administraţia americană a cerut Beijingului să nu mai recurgă la atacuri cibernetice.

Zborurile demonstrative ale noului avion de luptă J-31 – cel de-al doilea avion de luptă chinez de tip stealth ce poate evita radarele – au avut loc luni în Zhuhai, în apropiere de Macao.

Bireactorul J-31, cu fuselaj negru, s-a ridicat pe verticală şi a efectuat două rotaţii înainte de a face un looping.

Se crede că China a obţinut secretele avionului F-35 prin atacuri cibernetice îndreptate împotriva unui subcontractor ale companiei de armament Lockheed Martin. Tehnologia a fost regăsită ulterior în primul avion de luptă chinez de tip stealth, J-20, şi apoi în avionul J-31. Ambele avioane au prezentat trăsături şi echipamente similare cu cele ale avionului F-35.

Avioanele de luptă chineze fac parte dintr-o consolidare majoră a puterii aeriene a Chinei, care include două noi avioane de luptă de tip stealth, dezvoltarea unui nou bombardier strategic, cumpărarea unor avioane de luptă ruseşti Su-35 şi dezvoltarea unor sisteme de rachete pentru apărare aeriană. De asemenea, China îşi dezvoltă forţele convenţionale şi arsenalul de rachete nucleare.

În ceea ce priveşte atacurile cibernetice, folosite de China pentru a achiziţiona tehnologii militare, printre altele, administraţia Obama a declarat doreşte ca statul chinez să respingă furtul cibernetic de secrete comerciale.

Oficialii americani au mai declarat că schimburile militare cu China au fost puse în pericol de o serie de incidente recente în cadrul cărora forţele aeriene şi navale chineze au interceptat, într-o manieră ameninţătoare, avioane de supraveghere şi nave americane în Marea Chinei de Sud.

De asemenea, analiştii militari şi ai apărării au declarat că dezvoltarea noilor avioane de luptă chineze prezintă o ameninţare tot mai mare pentru stabilitatea regiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe