China trimite autorităţile de reglementare în Hong Kong pentru a ajuta la inspecţia de audit din SUA - surse [Reuters]

(Captură ecran)

Beijingul a trimis o echipă de oficiali de reglementare în Hong Kong pentru "a ajuta" organismul de supraveghere a auditului din SUA în cadrul inspecţiilor de audit la faţa locului care implică companii chineze, au declarat patru persoane familiare cu acest subiect, ca parte a unui acord istoric între cele două ţări, transmite Reuters.

Un acord încheiat luna trecută între China şi SUA permite autorităţilor de reglementare americane, pentru prima dată, să verifice firmele de contabilitate cu sediul în China care auditează companii chineze listate la New York, un pas important în vederea soluţionării unei dispute privind auditul care ameninţa să scoată peste 200 de companii chineze de pe bursele americane.

Aproximativ 10 oficiali de la Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China (China Securities Regulatory Commission / CSRC) şi de la Ministerul de Finanţe (MOF) au sosit la Hong Kong şi s-au alăturat inspecţiei de audit, care a început luni, au declarat trei dintre persoanele menţionate.

Oficialii vor asista o echipă de inspectori de la Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), organismul de supraveghere a auditului din SUA, care se află în Hong Kong pentru inspecţia la faţa locului, au declarat cele patru persoane.

Sursele au refuzat să fie numite, din cauza caracterului sensibil al problemei.

Reuniunea oficialilor americani şi chinezi la Hong Kong marchează un pas important în ceea ce se aştepta să fie un proces dificil de implementare a acordului de audit, cel mai detaliat acord la care PCAOB a ajuns vreodată cu China.

Compania de stat China Southern Airlines şi compania de centre de date GDS Holdings se numără printre companiile chineze listate în SUA pentru inspecţia de audit în centrul financiar asiatic, au declarat două surse separate.

China Southern Airlines şi GDS nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Reuters a raportat luna trecută că autorităţile de reglementare din SUA au ales o serie de companii chineze listate în SUA, inclusiv marile companii de comerţ electronic Alibaba Group Holding Ltd şi JD.com Inc, pentru inspecţii de audit.

Se aşteaptă ca oficiali ai CSRC care au condus negocierile cu autorităţile americane pentru a rezolva disputa privind auditul să fie prezenţi atunci când PCAOB va efectua interviuri şi va lua mărturii de la personalul firmelor de audit, a declarat una dintre cele patru persoane familiarizate cu procesul de audit.

Întregul proces de inspecţie va dura aproximativ opt până la 10 săptămâni, au declarat două dintre cele patru surse, în conformitate cu comentariile făcute de preşedintele Comisiei americane pentru Valori Mobiliare şi Burse (Securities and Exchange Commission / SEC), Gary Gensler, în cadrul unei întâlniri cu legislatorii săptămâna trecută.

Nu a fost clar dacă oficialii chinezi vor fi prezenţi la fiecare etapă a procesului de inspecţie cu reprezentanţii PCAOB.

O sursă separată, familiarizată cu chestiunea, a declarat că implicarea autorităţilor de reglementare chineze este în concordanţă cu modul în care PCAOB efectuează inspecţii în alte părţi ale lumii şi că organismul de supraveghere din SUA nu acordă Chinei o atenţie specială.

Autorităţile de reglementare din SUA au cerut de mai bine de un deceniu acces la documentele de audit ale companiilor chineze listate la bursă în SUA, dar Beijingul a fost reticent în a permite autorităţilor de reglementare americane să inspecteze firmele sale de contabilitate, invocând preocupări legate de securitatea naţională.

În pofida acordului de audit, experţii juridici şi observatorii din China au avertizat luna trecută că ar putea exista încă un conflict cu privire la modul în care acesta este interpretat şi pus în aplicare, partea americană încercând să obţină acces deplin la documentele de audit chinezeşti fără nicio consultare sau contribuţie din partea autorităţilor de reglementare chineze.

Cu toate acestea, declaraţia Beijingului privind acordul de luna trecută a subliniat faptul că organismul de supraveghere din SUA va trebui să obţină documente prin intermediul autorităţilor de reglementare chineze şi trebuie să implice partea chineză în timpul interviurilor şi al luării de mărturii.

Inspecţiile la faţa locului efectuate de PCAOB se desfăşoară în birourile din Hong Kong ale firmelor de audit ale companiilor chineze selectate, au declarat două dintre surse.

PCAOB va petrece prima săptămână inspectând sistemele de conformitate şi de control intern ale auditorilor, iar din a doua săptămână va trece la examinarea documentelor de lucru de audit ale companiilor selectate, au adăugat acestea.

În conformitate cu declaraţiile autorităţilor de reglementare americane, inspectorii PCAOB pot vedea documentele de lucru de audit complete, fără nicio redactare, şi vor adopta proceduri de vizualizare doar pentru informaţiile care permit identificarea personală, au precizat cele două surse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe