China va construi împreună cu Pakistanul o mega-dronă militară

Dronă militară chineză Wing Loong II
Dronă militară chineză Wing Loong II (Wikipedia.org)

China a acceptat să trimită Pakistanului o serie de drone militare ce pot atinge viteze de până la 340 km pe oră, la doar câteva zile după ce Rusia şi India au semnat un acord militar în valoare de câteva miliarde de dolari.

Premierul indian Narendra Modi a declarat vinerea trecută că el şi preşedintele rus Vladimir Putin „sunt la unison în privinţa consolidării multipolarităţii şi multilateralismului în lumea care se schimbă cu rapiditate”, potrivit express.co.uk

Forţa aeriană a Pakistanului a anunţat duminică faptul că firma de stat Pakistan Aeronautical Complex şi Chengdu Aircraft Industry Group, care este deţinută de guvernul comunist chinez, vor „produce în comun 48 de Wing Loong II UCAV”, un tip de dronă militară avansată.

Ziarul chinez de stat, The Global Times, a confirmat ştirile privind acordul pentru noua dronă, descriindu-l ca fiind cel mai semnificativ acord militar de acest tip până în prezent.

Ziarul a citat un analist militar chinez ca afirmând că, în cazul în care va fi confirmat, acordul va reprezenta cel mai mare export de drone efectuat de China de până acum.

China Military Online, portalul oficial online al armatei chineze, a descris la rândul său acordul, în semn că acesta este pe cale să primească undă verde.

Wing Loong II UCAV este o dronă de recunoaştere şi atac, conform agenţiei oficiale chineze de presă Xinhua.

În februarie 2017 a avut loc primul test de zbor al dronei care are, potrivit zvonurilor, peste opt metri lungime, patru metri înălţime, iar lungimea totală a aripilor depăşeşte 18 metri.

Drona poate atinge altitudini de aproximativ 9 km şi viteze de până la 340 km pe oră.

Grupul britanic de analiză a securităţii Jane’s 360 a citat imagini din satelit capturate în noiembrie 2017 de către Centrul pentru Studierea Dronelor din cadrul Colegiului Bard, precizând că imaginile au arătat ceea ce părea fie o dronă Wing Loong I – predecesoarea dronei Wing Loong II – într-un hangar la baza aeriană M.M. Alam, situată în districtul Mianwali din provincia pakistaneză Punjab.

Mass media indiană a făcut referire la faptul că acordul a fost anunţat la doar câteva zile după ce India a semnat un acord militar cu Rusia în valoare de cinci miliarde de dolari.

Acordul dintre India şi Rusia prevede achiziţionarea sistemului rusesc de rachete sol-aer S-400.

În ultimii ani, China şi Rusia au încercat să îşi extindă influenţa în Asia, în condiţiile în care preşedintele chinez Xi Jinping investeşte în consolidarea cooperării pentru apărare cu Pakistanul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe