China - vârf de inundaţii lăsat să treacă spre oraşul Wuhan, apa atinge niveluri primejdioase

Fluviul Yangtze a inundat oraşul Wuhan, provincia Hubei, 28 iulie 2020
Fluviul Yangtze a inundat oraşul Wuhan, provincia Hubei, 28 iulie 2020 (STR/AFP via Getty Images)

Al treilea vârf al sezonului de inundaţii din China, cauzat de precipitaţii extrem de abundente, a ajuns pe 28 iulie în regiunea de mijloc a fluviului Yangtze, care are aproape 6.000 de km şi se întinde în centrul şi estul Chinei.

Nivelul apei în oraşul Yueyang, provincia Hunan, a crescut peste nivelul de alertă, astfel încât o inundaţie masivă precedată de ruperea digurilor se poate produce în orice moment, au declarat oficialii.

Cele mai mari lacuri din China, Dongting şi Poyang, care se află în zona de drenaj a fluviului Yangtze şi râului Huai, lung de 1000 km, sunt, de câteva zile, peste nivelul de alertă.

China este lovită de inundaţii istorice de la începutul lunii iunie, cu toate acestea niciun oficial de nivel înalt al Partidului Comunist Chinez nu a vizitat încă zonele calamitate, lucru care se întâmpla în mod obişnuit.

Autorităţile au avertizat pe 29 iulie că ploile abundente vor lovi nordul Chinei şi ar putea provoca inundaţii puternice de la râurile Hai, Songhuajiang şi fluviul Galben.

Întrucât nordul Chinei nu este afectat în mod obişnuit de inundaţii, fiind secetos, iar infrastructura nu este pregătită pentru inundaţii, rezidenţilor din nordul şi nord-estul Chinei li s-a cerut să se pregătească de eventuale situaţii de urgenţă.

La 29 iulie, autorităţile au spus că milioane de persoane din 27 de provincii chineze au fost afectate de inundaţii - soldate cu cel puţin 158 de victime sau persoane dispărute, 3,76 milioane de persoane rămânând fără adăpost.

În ultimele săptămâni, autorităţile din unele zone ale Chinei centrale au evacuat excesul de apă acumulată în râuri şi rezervoare în zonele rurale, pentru a proteja oraşele de inundaţii eliberând cantităţi uriaşe din lacurile de acumulare ale barajelor, de multe ori fără a face anunţul în avans, cauzând distrugeri şi chiar morţi, potrivit mai multor mărturii primite de The Epoch Times ediţia în limba chineză.

Ministerul de intervenţie de urgenţă a ţinut un seminar pe 29 iulie, prin care a cerut guvernelor locale din zonele de scurgere a fluviului Yangtze şi râului Huai să asigure barajele locale. „Barajele se confruntă cu pericolul alunecărilor de teren, cedează presiunii, fiind în pericol de prăbuşire”.

Pentru a le asigura integritatea structurală, ministerul a instruit guvernele să organizeze patrule 24 de ore pe zi pe fluviul Yangtze.

Pe 27 iulie la 8 p.m. cel de-al treilea vârf al inundaţiilor a ajuns la cel mai mare proiect hidroelectric din China, Barajul celor Trei Defileuri. De atunci, nivelul apei din rezervorul celor Trei Defileuri a crescut constant, potrivit ziarului Changjiang Daily.

Până la sfârşitul zilei de 29 iulie, vârful inundaţiilor a trecut de baraj (care are de mai multe zile vanele deschise pentru a evacua apa pe care nu o poate reţine) şi s-a ajuns în regiunea de mijloc a fluviului Yangtze.

Wuhan, capitala provinciei Hubei, situată în aval de baraj, a raportat niveluri mai ridicate ale apei, cu toate că vârful inundaţiilor nu ajunsese în zonă până la sfârşitul zilei în 29 iulie.

Între timp, o creştere a nivelului apei pe râul Han, afluent al fluviului Yangtze, ar putea provoca revărsarea fluviului în Wuhan, a declarat comisia Ministerului Resurselor de Apă.

Cum râurile situate atât zona de centru a fluviului Yangtze, cât şi în aval, au raportat alerte în ceea ce priveşte nivelul apei, ploi abundente suplimentare şi un al treilea vârf de inundaţii ar putea face zonele înconjurătoare susceptibile de inundaţii severe.