Chiril Gaburici - prim-ministru sau un pas înapoi pentru parcursul european al Moldovei

Chiril Gaburuci a fost votat în fruntea cabinetului de miniştri miercuri, 18 februarie, fiind susţinut de 60 de deputaţi, printre care se numără, fracţiunea PCRM, PD şi PLDM, nu şi de Leancă şi Carpov, care au anunţat că nu vor vota pentru un Guvern minoritar. Partidul Liberal şi Socialist, nu au votat nici ele pentru Gaburici.
Guvernul Republicii Moldova (Epoch Times)
Maria Maevschi
19.02.2015

Chiril Gaburuci a fost votat în fruntea cabinetului de miniştri miercuri, 18 februarie, fiind susţinut de 60 de deputaţi, printre care se numără, fracţiunea PCRM, PD şi PLDM, nu şi de Leancă şi Carpov, care au anunţat că nu vor vota pentru un Guvern minoritar. Partidul Liberal şi Socialist, nu au votat nici ele pentru Gaburici.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru, Chiril Gaburici, împreună cu cei care urmează să fie miniştri, s-au prezentat la şedinţa Parlamentului pentru a cere deputaţilor vot de încredere. Acesta a anunţat programul de activitate a viitorului Guvern, care s-a dovedit a fi foarte asemănător cu cel prezentat de Iurie Leancă, de la aceeaşi tribună, înaintat pentru aceeaşi funcţie.

Lista candidaţilor pentru funcţia de miniştri nu s-a schimbat nici ea aproape deloc. Maia Sandu a rămas, totuşi, ca ministru al Educaţiei, deşi anterior, Voronin ar fi afirmat că fracţiunea să, nu l-a votat pe Leancă din cauză că ar fi lăsat-o în continuare în fruntea Ministerului Educaţiei. Voronin s-a răzgândit? Ba nu, ba da. Astfel de decizii aduc semne de întrebare.

După investirea în funcţia de şef al cabinetului de miniştri a lui Chiril Gaburici, fostul premier, Iurie Leancă nu exclude că ar putea părăsi PLDM, deşi nu a făcut careva declaraţii concrete în acest sens.

Potrivit Jurnal TV, imediat după şedinţa Parlamentului, Leancă a declarat: „Astăzi, pot spune că este o zi care înseamnă un pas înapoi în parcursul nostru european. În aceste vremuri de criză, un Guvern minoritar, este o dovadă de iresponsabilitate. Iresponsabilitatea acestui Guvern minoritar, derivă mai ales din faptul că este construit pe o coaliţie cu Partidul Comuniştilor.”

„Voronin conduce parada în Republica Moldova”, a adăugat fostul premier.

Desigur, Filat nu a fost mulţumit de acţiunea celor doi membri ai partidului său, Leancă şi Carpov, şi nici de afirmaţiile lui Leancă de după şedinţa Parlamentului, declarând că vor discuta despre asta în cadrul partidului.

„Mi se pare straniu, să accepţi să fii prim-ministru al unui Guvern minoritar şi ulterior să faci afirmaţii că acest Guvern minoritar reprezintă un pas înapoi. Noi la partid vom avea discuţii şi în urma deciziilor dânsului, de astăzi, vom luat decizii” a menţionat Filat.

Fiind votaţi, Gaburici împreună cu miniştrii au depus jurământ în faţa preşedintelui RM, Nicolae Timofti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor