Chişinău: Poliţia suspectează medici de la o clinică privată că ar preleva celule stem

(photos.com)

O clinică medicală privată din Chişinău a intrat în vizorul poliţiei pentru că ar presta ilegal servicii de prelevare, transportare şi stocare a celulelor stem fără autorizare din partea Ministerului Sănătăţii.

Şeful Secţiei pentru combaterea traficului de fiinţe umane de la Procuratura Generală, Eduard Bulat, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că instituţia preleva prin intermediul medicilor autorizaţi sau neautorizaţi celulele stem de la copii nou-născuţi, şi anume din cordonul ombilical.

“Pentru aceste servicii, clienţii achitau de la 900 până la 1.400 de euro de persoană şi câte 88 de euro lunar pentru stocarea celulelor. În total au fost înregistrate circa 200 de victime, printre care copii nou-născuţi şi părinţii lor”, a menţionat Bulat.

În urma percheziţiilor efectuate la clinica respectivă, au fost ridicate peste 200 de contracte încheiate de către instituţie cu clienţii săi, şi acte care confirmă participarea la prelevarea materialului biologic a medicilor neautorizaţi în acest domeniu.

În acest sens, patru persoane sunt cercetate în stare de libertate, iar alte şase sunt considerate suspecte. Dacă acestea vor fi găsite vinovate, riscă privaţiune de libertate de până la 15 ani, iar instituţia riscă, la rândul ei, o amendă de până la 140 de mii de lei.

Conform legii, transplantul, prelevarea şi conservarea de organe, ţesuturi şi celule pentru transplant pot fi efectuate exclusiv în instituţii medico-sanitare publice, autorizate de Ministerul Sănătăţii.

Celulele stem sunt extrase din cordonul ombilical imediat după naşterea copilului, şi pot fi utilizate pentru tratarea unor maladii, cum ar fi cancerul, infarctul miocardic sau diabetul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe