Chişinăul nu doreşte tensionarea relaţiilor cu Tiraspolul

Epoch Times
22.02.2012

Din cauza că Chişinăul nu doreşte tensionarea relaţiilor cu Tiraspolul, problema înlocuirii trupelor ruseşti de menţinere a păcii cu o misiune civilă internaţională nu va fi introdusă pe agenda negocierilor în formatul 5 2, care va avea loc la sfârşitul lunii februarie la Dublin, Irlanda.

Iniţial, în special după incidentul tragic care a avut loc la Vadul lui Vodă, când un tânăr a fost împuşcat mortal de un soldat din trupele ruseşti de menţinere a păcii, autorităţile de la Chişinău au dorit ca această problemă să fie discutată la Dublin.

Însă Tiraspolul a anunţat că nu va participa la negocierile din Irlanda, dacă autorităţile de la Chişinău vor insista asupra modificării formatului trupelor de menţinere a păcii.

În aceste condiţii, Chişinăul dă asigurări că, totuşi, nu renunţă la producerea acestei schimbări, dar va purta discuţii mai întâi cu autorităţile de la Tiraspol.

Abordarea acestui subiect la Dublin ar putea afecta grav relaţiile între cele două maluri ale Nistrului, care s-au stabilizat în ultima perioadă.

În acest context consilierul pe politică externă, Victor Chirilă, a menţionat: "Pentru a nu pereclita prima rundă de negocieri de la Dublin, Chişinăul a hotărât şi cred că înţelept a hotărât, ca acest subiect să nu fie discutat. Deocamdată nu există climatul şi condiţiile necesare pentru a discuta acest subiect, accentul Chişinăul îl va pune la acest subiect pe discutarea cu partenerii în formatul 5 2 pe linie bilaterală, astfel încât să fie pregătit terenul pentru discutarea subiectului în viitor".

Totodată şi experţii de la Asociaţia pentru Politică Externă (APE) consideră că discutarea acestui subiect în cadrul negocierilor oficiale nu este binevenită. Astfel directorul interimar APE, Eugen Revenco, consideră că: "acum... este foarte improbabil şi chiar foarte contraproductiv pentru apropierea celor două maluri. Rusia este în prag de alegeri. Este inimaginabilă în acest context schimbarea formatului pacificatorilor. Nu suntem siguri cât de larg şi autonom este controlul noului lider Şevciuk şi administraţiei sale asupra proceselor din Transnistria".

Precizăm: negocierile în format 5 2 în problema transnistreană au fost reluate la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, după o pauză de aproape şase ani. Iar următoarea rundă de negocieri în formatul "5 2" va avea loc pe 28-29 februarie 2012, la Dublin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor