Cifrele reci ale ultimului raport Eurostat: 1 din 5 români apţi de muncă lucrează în străinătate

Cristina Pruna
Cristina Pruna (Epoch Times România)

Deputatul USR Cristina Prună a atras atenţia, luni, via Facebook, că unul din cinci români apţi de muncă lucrează în străinătate, potrivit "cifrelor reci" ale ultimului raport Eurostat.

"Suntem ţara care a suferit cel mai mare exod şi pentru mulţi români, scârbiţi de lipsa oportunităţilor şi a unor şanse reale de afirmare şi a unei vieţi liniştite, aderarea la Uniunea Europeană a reprezentat colacul de salvare. Scapă cine poate, cam acesta este, astăzi, rezumatul a ceea ce înseamnă a trăi în România. Guvernele care s-au succedat din 2008 până în prezent nu au fost în stare să atragă suficient capital străin, nu au redus decalajele economice şi sociale faţă de celelalte ţări din UE şi nu au investit în infrastructură şi educaţie. Consecinţa o vedem cu ochii noştri. Ne-au plecat doctori, muncitori, economişti, IT-işti, o groază de profesionişti de care România ar fi avut nevoie", a declarat Cristina Prună.

Liderul USR a opinat că nu există nicio direcţie concretă pentru a-i ţine pe aceşti oameni alături de România.

"Politicienii le vorbesc urât, îi dispreţuiesc, îi alungă de la vot şi nu îi implică deloc în viaţa României. Aici, nimeni nu îşi face griji despre următoarea generaţie de români care se va naşte în Diaspora şi nimeni nu se gândeşte la copiii celor plecaţi în străinătate, dacă vor dori să audă de România, în afara poveştilor cu bunici pe care le vor auzi de la părinţi", a afirmat Cristina Prună.

Pe de altă parte, deputatul USR consideră că există soluţii pentru această problemă, trebuie doar viziune pentru a le implementa.

"Degeaba vorbim de dezvoltare, dacă nu facem nimic. E necesar să creştem nivelul de trai în România, iar netaxarea primilor 2080 de lei din salariul fiecărui român este o soluţie care îi poate aduce înapoi măcar pe o parte dintre ei. Joburi bine plătite nu putem avea decât dacă vom face şi aici produse cu valoare adăugată mare în anumite ramuri industriale. Toate acestea au nevoie de un cadru fiscal prietenos, stabil şi predictibil. Mulţi dintre cei care au plecat nu se vor întoarce decât dacă vor găsi sisteme de educaţie şi sănătate funcţionale. Fără monopoluri de stat şi putere centralizată care îi leagă de mâini şi de picioare pe cei care vor să facă ceva. Putem face din România ţara în care cei care au plecat să îşi dorească să se întoarcă", a conchis Cristina Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne