Cine este liderul militar secret al Hamas care a pus la cale atacul asupra Israelului din 7 octombrie

O fotografie nedatată a lui Mohammad Deif, creierul atentatelor sinucigaşe cu bombă ale Hamas. (Fox News - screenshot)
Redacţia
21.05.2024

Liderul militar secret al Hamas, Mohammed Deif, este unul dintre cei care au pus la cale atacul din 7 octombrie asupra Israelului. Individul vorbeşte rar şi nu apare niciodată în public, având o existenţă secretă care l-a ajutat să supravieţuiască după şapte tentative de asasinat, relatează Reuters.

Acum Deif este căutat în afara Fâşiei Gaza, de unde a condus atacul din 7 octombrie, care a luat Israelul prin surprindere, ucigând 1.200 de persoane şi creând o criză pentru guvernul de extremă dreapta luând peste 250 de ostatici.

Parchetul Curţii Penale Internaţionale a anunţat luni că a solicitat mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărării şi trei lideri Hamas, printre care şi Deif, pentru presupuse crime de război.

Israelul a negat comiterea de crime de război în conflictul din Gaza.

Decizia CPI "echivalează victima cu călăul", a declarat un oficial Hamas de rang înalt.

Judecătorii de instrucţie ai Curţii vor trebui să stabilească dacă există suficiente dovezi pentru a emite mandate de arestare.

Deif, care a supravieţuit în urma a şapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021, în cariera sa lungă şi secretă în cadrul grupului militant, a rămas desfigurat şi foloseşte un scaun cu rotile.

În lunile care au trecut de la 7 octombrie, se crede că Deif a dirijat operaţiunile militare ale Hamas din tunelurile şi străzile din Gaza, alături de colegi de rang înalt.

Urcând în ierarhia Hamas timp de 30 de ani, Deif a dezvoltat reţeaua de tuneluri a grupului şi expertiza în fabricarea de bombe. El a figurat de decenii pe lista celor mai căutate persoane din Israel şi este considerat responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigaşe cu bombă.

Deif şi alţi doi lideri Hamas din Gaza au format un consiliu militar format din trei membri care au planificat asaltul din 7 octombrie, cel mai sângeros atac din istoria de 75 de ani a Israelului.

În urma acestuia, guvernul premierului Benjamin Netanyahu a promis că îi va elimina pe cei trei: Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, Deif, şeful aripii militare, şi Marwan Issa, adjunctul său, care a fost declarat ucis de Israel în martie.

Într-o casetă audio difuzată în timp ce Hamas lansa mii de rachete la 7 octombrie, Deif a numit raidul "Potopul Al Aqsa", semnalând că atacul a fost o răzbunare pentru raidurile israeliene la moscheea Al Aqsa din Ierusalim.

În mai 2021, după un raid asupra celui de-al treilea cel mai sfânt loc al islamului care a înfuriat lumea arabă şi musulmană, Deif a început să planifice operaţiunea, a declarat o sursă apropiată Hamas.

"Atacul a fost generat de scenele şi imaginile cu Israelul care a luat cu asalt moscheea Al Aqsa în timpul Ramadanului, bătând credincioşii, atacându-i, târând bătrâni şi tineri afară din moschee", a declarat sursa.

Acest atac asupra complexului moscheii, de mult timp un punct alert al violenţelor pe probleme de suveranitate şi religie în Ierusalim, a contribuit la declanşarea a 11 zile de lupte între Israel şi Hamas.

Există doar trei imagini ale lui Deif: una în vârstă de 20 de ani, alta cu el mascat şi o imagine a umbrei sale, care a fost folosită atunci când a fost difuzată caseta audio.

Deif vorbeşte rar şi nu apare niciodată în public. Aşa că atunci când canalul de televiziune al Hamas a anunţat că urmează să vorbească la 7 octombrie, palestinienii au ştiut că se pregăteşte ceva important.

"Astăzi, furia lui Al Aqsa, furia poporului şi a naţiunii noastre explodează. Mujahedinii noştri (luptători), astăzi este ziua voastră de a-l face pe acest criminal să înţeleagă că timpul său s-a încheiat", a spus Deif în înregistrare.

Două minţi, un singur geniu

Sursa apropiată de Hamas a declarat că decizia de a pregăti atacul a fost luată în comun de Deif, care conduce aripa armată a Hamas, cunoscută sub numele de Brigăzile Al Qassam, şi Sinwar, dar a fost clar cine a fost arhitectul.

"Sunt două creiere, dar există un singur geniu", a declarat sursa, adăugând că informaţiile despre operaţiune erau cunoscute doar de câţiva lideri Hamas.

O sursă de securitate israeliană a declarat că Deif a fost implicat direct în planificarea şi aspectele operaţionale ale atacului.

Planul, aşa cum a fost conceput de Deif, a implicat un efort îndelungat de înşelăciuni. Israelul a fost făcut să creadă că Hamas, un aliat al Iranului, duşman al Israelului, nu era interesat de declanşarea unui conflict şi că se concentra în schimb pe dezvoltarea economică în Gaza, unde mişcarea este la putere.

Dar, în timp ce Israelul a început să ofere stimulente economice muncitorilor din Gaza, luptătorii grupării erau antrenaţi şi instruiţi, adesea în văzul armatei israeliene, a declarat sursa apropiată de Hamas.

Vorbind cu o voce calmă, Deif a spus în înregistrarea sa că Hamas a avertizat în mod repetat Israelul să înceteze crimele împotriva palestinienilor, să elibereze prizonierii şi să oprească exproprierea terenurilor palestiniene.

"În condiţiile ocupaţiei severe şi a negării de către aceasta a legilor şi rezoluţiilor internaţionale, ca urmare a sprijinului american şi occidental şi a tăcerii internaţionale, am decis să punem capăt la toate acestea", a afirmat el.

Născut sub numele de Mohammad Masri în 1965 în tabăra de refugiaţi Khan Younis, înfiinţată după războiul arabo-israelian din 1948, liderul militant a devenit cunoscut sub numele de Mohammed Deif după ce s-a alăturat Hamas în timpul primei Intifada (revoltă palestiniană), care a început în 1987.

El a fost arestat de Israel în 1989 şi a petrecut aproximativ 16 luni în detenţie, a declarat o sursă Hamas.

Deif a obţinut o diplomă în ştiinţe la Universitatea Islamică din Gaza, unde a studiat fizică, biologie şi chimie. A manifestat o afinitate pentru arte, conducând comitetul de divertisment al universităţii şi jucând pe scenă în comedii.

Surse din Hamas au declarat că şi-a pierdut un ochi şi a suferit răni grave la un picior în una dintre tentativele de asasinat ale Israelului.

Soţia sa, fiul său de şapte luni şi fiica de trei ani au fost ucişi de o lovitură aeriană israeliană în 2014.

Faptul că a supravieţuit şi pentru că este la conducea aripii armate a Hamas i-a adus statutul de erou popular palestinian. El nu folosea tehnologia digitală modernă, cum ar fi telefoanele inteligente, a declarat sursa apropiată Hamas, adăugând: "El este rezervat. Este omul din umbră".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor