Cine este Zhou Yongkang?

Zhou Yongkang.
Zhou Yongkang. (Prakash Singh / AFP / Getty Images)

Înainte de a intra în lumea politică, Zhou Yongkang (născut în 1942) a lucrat în domeniul petrolier aproape 30 de ani.

Se crede că, după ce prima lui soţie a murit într-un accident de masină, căsătoria promptă a lui Zhou cu nepoata fostului preşedinte Jiang Zemin a uns roţile pe calea sa către conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC). În 1998, Zhou şi-a părăsit poziţia din fruntea companiei naţionale de petrol a Chinei, şi a fost numit ministru al terenurilor şi resurselor. Un an mai târziu, Zhou a devenit liderul partidului în provincia Sichuan.

De asemenea, în 1999, Jiang Zemin, pe atunci preşedinte, a jurat că va eradica Falun Gong în trei luni, printr-o campanie la nivel naţional. Ca rudă şi tovarăş de încredere în conducere, Zhou şi-a asumat roluri-cheie în conducerea persecuţiei contra Falun Gong (cunoscut de asemenea sub numele de Falun Dafa).

În timp ce era liderul partidului pentru provincia Sichuan, Zhou a ordonat recompense financiare pentru persoane din închisori, lagăre de muncă şi birouri de securitate publică, care au fost în mod special activi în torturarea şi spălarea pe creier a practicanţilor Falun Gong capturaţi, conform site-ului web al Falun Gong Clearwisdom. Cu cel puţin 217 decese confirmate de practicanţi Falun Gong datorate torturii şi abuzurilor, provincia Sichuan este una dintre provinciile cu cele mai grave abuzuri în ce priveşte drepturile omului legate de persecuţia împotriva Falun Gong.

Potrivit Clearwisdom, documentele oficiale provenite de la Biroul 610, organul Partidului instituit de Jiang Zemin în scopul de a eradica Falun Gong, arată că în calitate de director al Comisiei de afaceri politice şi legislative, Zhou Yongkang (din 2007 până în prezent) şi Luo Gan (între 1998-2007) fiecare a dat permisiunea poliţiei de a "efectua tratamente medicale, în timp ce transforma practicanţii Falun Gong, dacă este necesar." Se ştie că au murit cel puţin 11 practicanţi Falun Gong datorită injecţiilor cu medicamente care distrug sistemul nervos central. În timpul vizitei sale în Statele Unite în 2001, Zhou a fost dat în judecată pentru crime împotriva umanităţii.

Din cauza participării sale active în persecuţia iniţiată de Jiang contra Falun Gong, în decembrie 2002 Zhou a fost promovat în funcţia de ministru al Departamentului de Securitate Publică, deşi el nu a avut nicio experienţă în domeniu. Când a fost numit de asemenea, în noiembrie 2001, director adjunct al Biroului Central 610, Zhou a adus strategiile sale stil Sichuan contra Falun Gong la un nivel naţional, conform Organizaţiei Mondiale pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong.

În acelaşi timp, Zhou a intrat cu succes în organele centrale ale regimului comunist. Ca membru al Biroului Politic şi al Secretariatului Comitetului Central al partidului, Zhou a fost implicat în luarea deciziilor privind personalul atât pentru partid cât şi pentru stat.

În 2007, Zhou a fost promovat ca şef al Comitetului de afaceri politice şi legislative al Partidului Comunist, care supraveghează toate autorităţile judiciare de executare, inclusiv de spionaj, lege şi ordine, securitate, detenţie, şi agenţiile judiciare şi de procuratură. În această funcţie, sarcinile lui Zhou au fost variate. Zhou a fost implicat în liniştirea protestelor părinţilor copiilor prinşi sub clădirile şcolilor prost construite în cutremurul din 2008, organizarea trupelor pentru Tibet, după rapoartele de proteste pe scară largă ale călugărilor care îşi dădeau foc, şi depistarea de studenţi chinezi de peste ocean pentru munca de spionaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe