Cineva arată pisici Kremlinului / Hackerii fură 7.5 Tb de date de la FSB, diseminează informaţii către mass media

(Getty Images)

Weekendul trecut lumea cibernetică a fost surprinsă de ştirea că agenţia FSB a Rusiei a fost hackuită, conform Forbes.

Hackerii au vizat cu succes serviciul federal de securitate - temutul FSB - reuşind să fure 7,5 Tb de date - un volum imens - de la un contractor major, expunând proiecte secrete ale FSB care încercau să spargă anonimizarea pe care o foloseşte browserul Tor, boţi pentru colectarea de informaţii de pe platformele social media şi programe de deconectare a internetului rusesc de restul lumii.

Datele au fost transmise jurnaliştilor pentru publicare.

FSB, care se ocupă cu spionajul - inclusiv cel electronic - în toată lumea, este principala agenţie succesorală a KGB, şi raportează direct preşedintelui Rusiei.

Pe 13 iulie, un grup de hackeri cunoscut sub numele de 0v1ruUSD, a spart SyTech, un contractor major al FSB care lucra la o serie de proiecte de internet.

După ce a exfiltrat datele, grupul a lăsat o zâmbitoare Yoba Face pe pagina webului SyTech pentru a semnaliza spargerea, lucru destul de neobişnuit, având în vedere gradul de periculozitate al unui asemenea proiect.

0v1ruUSD a transmis datele grupului de hackeri Digital Revolution, care a dat fişierele furate mai multor organizaţii media şi care a postat ştirea pe Twitter.

Nu este clar dacă grupul 0v1ruUSD a reuşit să intre şi în posesia altor date, mult mai sensibile, pe care nu a dorit să le transmită organizaţiilor media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii