Ciocniri în Kiev între poliţie şi manifestanţi. 100 de persoane arestate

Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie în capitala ucraineană Kiev, 3 martie 2018.
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie în capitala ucraineană Kiev, 3 martie 2018. (Captură Foto)

Poliţia din Kiev a intervenit sâmbătă pentru a desfiinţa o tabără de protest construită în apropierea clădirii Parlamentului Ucrainei. Aproximativ 100 de persoane au fost reţinute în timpul ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine.

Poliţia a afirmat că şase manifestanţi şi patru ofiţeri de poliţie au fost răniţi în violenţele izbucnite în apropiere de sediul Radei Supreme a Ucrainei din Kiev.

„Avem două hotărâri judecătoreşti pentru a inspecta şi percheziţiona această zonă ... Apoi angajaţii comunali o vor curăţa”, a declarat Andrii Krişcenko, seful poliţiei din Kiev, reporterilor aflaţi la faţa locului.

Autorităţile ucrainene au afirmat că nouă grenade, un număr nespecificat de cocktail-uri Molotov şi cinci bombe fumigene au fost confiscate de poliţie în timpul raidului.

Aparent, un reporter RFE/RL a fost atacat de forţele de ordine cu spray cu piper, deşi legitimaţia sa de presă era vizibilă.

Un material video încărcat pe Facebook a arătat cum fum negru se ridică spre cer, după ce manifestanţii au incendiat cauciucuri. Poliţiştii au izolat zona.

Tabăra cu corturi a fost creată anul trecut de susţinători ai liderului opoziţiei Mihail Saakaşvili, un fost preşedinte georgian care a fost deportat în Polonia luna trecută.

Poliţiştii, dotaţi cu echipament anti-revoltă, s-au apropiat de tabără din două părţi şi i-au arestat aproape pe toţi manifestanţii aflaţi acolo. Forţele de ordine au folosit camioane pentru a distruge tabăra şi pentru a demola baricadele, a afirmat parlamentarul Yehor Sobolev, un aliat al lui Saakaşvili.

Anterior, Krişcenko a declarat că acţiunea poliţiei a făcut parte dintr-o investigaţie asupra violenţelor antiguvernamentale care au avut loc în luna februarie în faţa clădirii Parlamentului.

Autorităţile au afirmat că, pe 27 februarie, 14 ofiţeri de poliţie au fost răniţi în ciocniri violente cu manifestanţi anti-guvern care au încercat să incendieze cauciucuri în apropierea Parlamentului.

De asemenea, autorităţile au precizat că manifestanţii au aruncat cu pietre şi cocktail-uri Molotov asupra poliţiei în timpului protestului de luna trecută. Ulterior, poliţia din Kiev a afirmat că a fost deschisă o anchetă asupra „atacării ofiţerilor de poliţie”.

Tabăra manifestanţilor face parte dintr-o mişcare mai amplă a opoziţiei ucrainene care desfăşoară în mod regulat proteste paşnice în Kiev, cerând demisia preşedintelui Petro Poroşenko din cauza unor amânări în implementarea de reforme.