Ciolacu afirmă că românii sunt manipulaţi: Vii şi minţi că îţi vine vaccinul în decembrie? Păi, vaccinul nu există!

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (Epoch Times România)

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat marţi seara, la Antena 3, o serie de acuzaţii la adresa guvernanţilor, despre care afirmă că mint populaţia atunci când anunţă că vaccinul anti-COVID-19 va sosi în ţară în luna decembrie.

„Vii şi minţi românii că îţi vine vaccinul în decembrie? Păi, vaccinul nu există! Mai avem două săptămâni şi suntem în decembrie. Despre... unde-i vaccinul? Momentan nu-i. Când va veni? Suntem pregătiţi? Cine face aceste pregătiri?”, se întreabă retoric şeful pesediştilor.

În comentariile făcute, Ciolacu susţine că în anumite ministere s-ar face liste pentru vaccinare şi adaugă că el ar refuza să se vaccineze în acest caz.

„Au început deja discuţii cine se vaccinează în ministere. Decât să păţesc o asemenea ruşine, să mă vaccinez eu ca şi demnitar înaintea mamei mele de 83 de ani, mai bine fac COVID, să scap. Nu aş putea merge să o văd pe mama mea. Eu să mă duc acasă vaccinat. Am înţeles că se fac tabele prin ministere. Asta este abordare normală a unui stat?", şi-a continuat Ciolacu retorica electorală.

Liderul PSD face aluzie la informaţiile apărute în spaţiul public săptămâna trecută potrivit cărora în ministere ar exista liste cu numele celor care să se vaccineze prioritar anti-COVID. Informaţiile în acest sens au fost însă demontate de declaraţiile venite din partea coordonatorului campaniei naţionale de vaccinare şi a şefului statului.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat duminică seara, la Digi24, că primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă la finalul lunii decembrie.

„În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca după jumătatea a doua a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii, să vină primele doze de vaccinuri cel puţin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de ianuarie, februarie”, a spus Gheorghiţă.

Şeful campaniei naţionale de vaccinare a mai explicat că vaccinarea se va face pe baza unor programări, întrucât vaccinurile rezistă doar 4-5 zile după ce sunt scoase din congelatoarele speciale, astfel încât să fie irosite cât mai puţine doze. Valeriu Gheorghiţă precizează că listele solicitate sunt menite prioritizării celor care au activităţi critice astfel încât să existe numărul necesar de doze de vaccin, ele nefiind „liste de înscriere”.

Sunt trei etape de vaccinare împotriva COVID-19:

- prima etapă prevede vaccinarea personalului din sistemul medical sanitar şi a celor care deservesc activităţile critice (ordine publică, transporturi, de la apărare, educaţie, alimentaţie etc);

- a doua etapă constă în vaccinarea populaţiei aflate la risc în faţa COVID-19: vârstnici şi persoane cu boli cronice, constatate drept comorbidităţi la cazurile de COVID-19;

- pentru a treia etapă este prevăzută vaccinarea populaţiei generale.